Investoři zahájili zářijové obchodování propadem akcií

V úterý odstartoval historicky nejtěžší měsíc na trzích, přičemž v čele poklesu akcií technologických společností byla Nvidia a výrobci čipů. Index DJI se propadl o 1,5 %, tedy o více než 600 bodů. Index S&P 500 klesl o 2,1 %, zatímco technologický Nasdaq Composite se stáhl o 3,3 %.

Investoři zahájili zářijové obchodování propadem akcií
Timur Barotov
Timur Barotov

Stavební výdaje klesají více, než se očekávalo. Zatímco srpnová zpráva o zaměstnanosti, která přijde v pátek, je hlavní událostí plánovaných ekonomických zpráv tohoto týdne, úterý nabídlo pohled na stavební aktivitu s dopadem na trh s bydlením. Ministerstvo obchodu v úterý oznámilo, že stavební výdaje v červenci klesly o 0,3 %, zatímco v předchozím měsíci se nezměnily. Podle prognóz se výdaje měly snížit pouze o 0,1 %. Mírně větší než očekávaný pokles výdajů odráží vyšší hypoteční sazby a větší nabídku. Slabší poptávka tak odrazuje stavební firmy od nových stavebních projektů. Výstavba rodinných domů v červenci klesla na 16měsíční minimum.

Akcie polovodičové společnosti Broadcom klesly o 5 %, když vedle společnosti Nvidia klesla i řada dalších čipových akcií. Dále poklesy zaznamenaly i akcie společností Qualcomm a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, které v obou případech ztratily téměř 6 %. Akcie největšího výrobce čipů s umělou inteligencí Nvidia se během úterního odpoledne propadly o 7 % a pokračovaly tak v propadu, který se zrychlil po zprávě o výsledcích hospodaření společnosti z minulého týdne, která Wall Street příliš nenadchla. Za posledních pět dní se akcie propadly o více než 12 %, což poukazuje na náročný okamžik pro společnost. Sílí otázky ohledně návratnosti investic ze strany zákazníků Nvidie, kteří vysokou návratnost na své masivní investice zatím nehlásí.

Platforma pro digitální měny Coinbase se propadla o 7 %, když řada firem souvisejících s kryptoměnami následovala většinu zbytku trhu do červených čísel. Obavy ze zpomalení ekonomiky převážily nad vyhlídkami na očekávané snížení úrokových sazeb ze strany Fedu, ke kterému má dojít koncem tohoto měsíce. Cena bitcoinu, hlavní kryptoměny, se v úterý dále propadla, čímž s sebou stáhla vyhlídky ekosystému digitální měny. Propadly se i akcie výrobce letadel o 8 % po snížení cílové ceny ze strany Wells Fargo, které upozornilo na tlak na cash flow společnosti v souvislosti s vývojem nových letadel. Společnost také čelí velké potenciální stávce ve státě Washington, pokud nebude koncem tohoto měsíce dosaženo dohody s odbory. Výrobce oceli US Steel klesl o téměř 4 % poté, co demokratická kandidátka Kamala Harrisová prohlásila, že společnost by měla zůstat v americkém vlastnictví i navzdory navrhovanému převzetí japonskou společností Nippon Steel. Proti navrhovanému prodeji se postavil i republikánský kandidát Donald Trump.

Více o akcie burza usa nasdaq dow jones S&P500

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama