Koronavirus navyšuje rozdíly mezi ženami a muži

Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová se intenzivně věnuje...

Koronavirus navyšuje rozdíly mezi ženami a muži
 Redakce
Redakce

Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová se intenzivně věnuje prosazování zelené měnové politiky. Kromě toho však začala výrazně akcentovat téma rovnosti žen a mužů. Všimla si například, že v průběhu koronavirové krize poskytovaly ženy přibližně 70 procent zdravotní péče. To podle Lagardeové znamená, že se ženy během pandemie vystavily větším zdravotním rizikům než muži.

Prezidentka ECB dále řekla, že se ženy v průběhu pandemie staraly o děti častěji než muži. Naznačila tím, že by to mohlo mít negativní dopad na odměňování žen, čímž by mohla vzrůst příjmová nerovnost mezi ženami a muži. Důsledky koronavirové krize by rovněž mohly vést k vyššímu růstu nezaměstnanosti u žen než u mužů. To by mohlo zmařit úsilí, které bylo vynaloženo na dosažení rovnosti obou pohlaví.

Reklama


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:

Reklama


 

Christine Lagardeová již v květnu oznámila, že ECB bude více podporovat ženy. Vyhlásila proto program, na základě kterého se má zvýšit podíl žen ve vrcholovém managementu z 31 na 40 procent. Mezi předními odborníky by rovněž mělo dojít k růstu zastoupení žen z 33 na 42 procent. Pouze u analytiků plánuje pokles zastoupení žen z 52 na 51 procent. Navrhovaný program chce prosadit do roku 2026.


[sc:articleform id=10 articleid=1271]



"Ženy a muži by jistě měli mít stejné příležitosti. Do funkcí by však neměli být vybíráni lidé podle pohlaví, ale podle kvalifikace."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama