Masivní rally na čínských akciích

Minulé pondělí byly zveřejněny německé indexy nákupních manažerů PMI. Zveřejněné hodnoty byly oproti konsenzu trhu výrazně horší. Index PMI v průmyslovém sektoru poklesl z 42,4 bodů na pouhých 40,3 bodů, což odráží další výrazné zhoršení krize německého průmyslového sektoru.

Masivní rally na čínských akciích
Michal Stupavský
Michal Stupavský

Index PMI v sektoru služeb poklesl z 51,2 bodů na 50,6 bodů. Zdá se tedy, že dosavadní motor německé ekonomiky, sektor služeb, také čeká výraznější určité ochlazení. Kompozitní index PMI německé ekonomiky pak poklesl ze 48,4 bodů na 47,2 bodů. Kompozitní index PMI přitom nejlépe odráží aktuální kondici a krátkodobý výhled německé ekonomiky jako celku do příštích měsíců. Index je již třetí měsíc pod klíčovou 50bodovou hranicí a z toho plyne, že se již tři měsíce v řadě provozní podmínky v německé ekonomice jako celku zhoršují. Německé hospodářství proto velice pravděpodobně nemine alespoň mírná ekonomická recese, když po mírném poklesu HDP ve druhém čtvrtletí je další pokles HDP v aktuálně končím třetím čtvrtletí téměř jistý. Ekonomická recese se přitom obvykle definuje právě jako pokles HDP ve dvou čtvrtletích za sebou.

V úterý byl pak zveřejněn další důležitý konjunkturální indikátor německé ekonomiky, index ifo. Sentiment v německé ekonomice se zhoršil i podle tohoto indikátoru, neboť jeho hodnota poklesla z 86,6 bodů na 85,4 bodů. Zároveň se jednalo o čtvrtý pokles indexu v řadě. Institut ifo mimo jiné uvedl: „Německá ekonomika se dostává pod stále větší tlak.“ Přitom poklesl jak sub-index hodnotící stávající situaci, tak i sub-index očekávání do následujících měsíců. A pokud jde o sub-index za průmyslový sektor, ten poklesl dokonce na nejnižší úroveň od června 2020. Index ifo proto celkově velmi dobře koresponduje s indexy nákupních manažerů PMI.

Reklama

Ve středu proběhlo zasedání České národní banky. ČNB v souladu s konsenzem trhu snížila základní úrokovou sazbu, dvoutýdenní repo sazbu, o čtvrt procentního bodu na 4,25 %. Celkově šlo ze strany ČNB již o sedmé snížení základních úrokových sazeb v řadě a kumulativně o 2,75 procentního bodu.

Nastavení měnové politiky ČNB nicméně zůstává i nadále poměrně přísné, neboť dvoutýdenní repo sazba v reálném inflačně očištěném vyjádření nyní činí 2,1 %, což je ve srovnání s obdobním před uplynulou extrémní inflační epizodou stále poměrně vysoká hodnota. Prostor pro další snižování dvoutýdenní repo sazby tady proto stále velice pravděpodobně je, a to i ve světle stále dosti malátné kondice českého ekonomiky.

Reklama

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve středu zveřejnila novou prognózu světové ekonomiky. Hlavním motorem růstu světové ekonomiky přitom i nadále budou rozvíjející se asijské ekonomiky v čele s Indií, Indonésií a Čínou. Naopak silně podprůměrnou dynamiku HDP budeme i nadále pozorovat v Japonsku a Německu, resp. eurozóně.

Čína minulý týden oznámila masivní nové monetární stimuly ze strany čínské centrální banky. Čínské akcie na tento krok reagovaly masivní rally. Čínský akciový index MSCI China tak ve výsledku za celý minulý týden posílil o 16,9 %. Povedený týden přitom zaznamenaly globální akciové trhy jako celek, když globální index MSCI All Country World posílil o 1,8 %. Úspěšný týden zaznamenaly také dluhopisy, když globální dluhopisový index Bloomberg Global-Aggregate posílil o 0,5 %. Zahanbit se nenechaly ani komodity s tím, že globální komoditní index Bloomberg Commodity Total Return posílil o 2,2 %.

Globální finanční trhy zatím od začátku letošního roku zaznamenaly velmi dobrou výkonnost. Akcie posilují o 17 %, dluhopisy o 4 % a komodity o 6 %.

Více o čína akcie

Michal Stupavský
Michal Stupavský
Investiční stratég, Conseq Investment Management

Michal Stupavský má 16 let profesionálních zkušeností z finančních trhů, asset managementu a velkých nadnárodních průmyslových korporací. Jako investiční stratég největšího českého nezávislého asset managera Conseq Investment Management zodpovídá primárně za globální ekonomickou analýzu, a valuace globálních akciových a dluhopisových trhů. Na investičních konferencích pravidelně přednáší téma globálního investičního výhledu. Je rovněž pravidelným hostem na televizní stanici ČT24, spoluautorem první české knihy o behaviorálních financích Investor 21. století a autor Investičního slovníku. Vystudoval finance a oceňování podniku na VŠE v Praze a je rovněž držitelem mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst). Působí také v Prague Finance Institute jako hlavní analytik. Michal Stupavský hovoří plynně anglicky, německy a francouzsky.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama