Pandemická pomoc byla vyplácena mrtvým lidem

Zatímco v České republice se finanční prostředky na řešení důsledků pandemie...

Pandemická pomoc byla vyplácena mrtvým lidem
 Redakce
Redakce

Zatímco v České republice se finanční prostředky na řešení důsledků pandemie vyplácí pomalu a byrokraticky náročným způsobem, ve Spojených státech řeší úplně odlišný problém. Americká státní pokladna v rámci řešení koronavirové krize vyplatila více než 1,4 miliardy dolarů mrtvým lidem.

Ministerstvo financí Spojených států, které mělo na starost zasílání finančních prostředků americkým rodinám, nekontrolovalo záznamy o úmrtích. V důsledku tohoto pochybení byly zasílány peníze i mrtvým lidem. Celkem již bylo vyplaceno 160 milionů přímých plateb v hodnotě 269 miliard dolarů.

Reklama


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:

Reklama


 

Inspektoři, kteří kontrolují rozdělování vládní pomoci ve Spojených státech, dále sdělili, že pravděpodobně docházelo ke schvalování podvodných žádostí o úvěry. Tyto žádosti byly ve snaze o rychlou pomoc schvalovány ve vysokých počtech. Kontrolní mechanismy přitom byly jen velice slabé, takže téměř jistě docházelo k pochybením.

 

Kongres ve Spojených státech schválil pandemické výdaje ve výši přibližně 2,6 bilionu dolarů. To představuje zhruba 14 procent amerického hrubého domácího produktu. Přibližně 11 procent pandemické pomoci bylo určeno na přímé platby ve výši až 1 200 dolarů pro jednotlivce s nízkými výdělky.


[sc:articleform id=10 articleid=924]



"Rozdělování peněz v rámci pandemické pomoci budí emoce po celém světě. V některých zemích si lidé stěžují na zdlouhavé a byrokratické procesy, které rozdělování peněz doprovázejí. V jiných zemích je zas kritizována nedostatečná kontrola a zneužívání vyplácené pomoci."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama