Pnutí na trhu práce narůstá

Na Úřadu práce ČR bylo ke konci září registrováno 224 331 uchazečů o zaměstnání...

Pnutí na trhu práce narůstá
 Redakce
Redakce

Na Úřadu práce ČR bylo ke konci září registrováno 224 331 uchazečů o zaměstnání. Z tohoto počtu však pouze 203 319 lidí bylo schopno bezprostředně nastoupit do zaměstnání. Oproti srpnu došlo k poklesu počtu nezaměstnaných o 6 168 lidí, což vedlo k mírnému poklesu podílu nezaměstnaných osob na úroveň 3,0 procenta. Naopak počet volných pracovních míst narostl na 316 132. 

Žen bylo nezaměstnaných více než mužů. Úřad práce ČR ke konci září evidoval 121 328 žen bez práce, jejich počet přitom oproti předchozímu měsíci klesl o 5 584. Naopak počet nezaměstnaných mužů se změnil jen mírně a dosahoval úrovně 103 003 osob.

Reklama

 

Úřad práce ČR pomáhá lidem bez práce formou aktivní a pasivní politiky zaměstnanosti. V rámci aktivní politiky zaměstnanosti bylo ke konci září umístěno 12 567 lidí na veřejně prospěšné práce a 7 533 lidí na společensky účelná pracovní místa. V rámci pasivní politiky zaměstnanosti pobíralo podporu v nezaměstnanosti 69 208 lidí.



[sc:articleform id=10 articleid=715]




"Nedostatek zaměstnanců tlačí na růst inflace a snižuje tempo hospodářského růstu. Firmy na základě nedostatečných výrobních kapacit musí odříkat zakázky, což snižuje nabídku na trhu a vede k nenaplnění potenciálu české ekonomiky."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS








Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama