Pohonné hmoty zrychlují ve svém zlevňování

Ropa je nejlevnější od roku 2021. Ani hurikán Francine či slábnoucí koruna trend zlevňování nezvrátí.

Pohonné hmoty zrychlují ve svém zlevňování
Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda

Zlevňování pohonných hmot v Česku neustává, tempo poklesu od minulého týdne zrychlilo, benzin stojí v průměru 36 korun za litr a nafta 34,25 koruny za litr. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil za poslední týden o 85 haléřů a nafta o 77 haléřů. Paliva zlevňují zhruba od poloviny července, benzin byl naposledy levnější letos v lednu, nafta loni na začátku srpna. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je nyní benzin i nafta levnější zhruba o čtyři koruny.

Pohonné hmoty přitom zlevní i v příštích sedmi dnech, a to o přibližně 50 haléřů na litr. V posledních dvou zhruba dvou týdnech totiž ropa Brent dále zlevnila, o přibližně devět procent, takže ani oslabování koruny vůči dolaru – v posledních dvou týdnech o necelá dvě procenta – trend poklesu cen pohonných hmot v ČR nezvrátí.

Reklama

Za zmírněním poklesu cen paliv v ČR budou státy i obavy z dopadů řádění hurikánu Francine, kvůli němuž došlo k uzavření ropných produkčních kapacit v Mexickém zálivu. To vytváří tlak na růst světových cen ropy.  

Cena ropy Brent ovšem i tak za celá letošek klesá, o přibližně sedm procent. Předevčírem dokonce ropa Brent uzavřela pod hodnotou 70 dolarů za barel, což se stalo vůbec poprvé od roku 2021.

Ropa zlevňuje kvůli přetrvávajícím obavám z poměrně slabé globální poptávky po ní, dané v prvé řadě slabším než předpokládaným hospodářským růstem Číny.

Více o ropa česko nafta benzín

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
hlavní ekonom Trinity Bank

Lukáš Kovanda, Ph.D., je český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. V letech 2020-2022 byl členem Národní ekonomické rady vlády, která se zaměřovala zejména na boj s ekonomickými důsledky šíření onemocnění COVID-19. Je činný také jako socioekonomický analytik při Organizaci spojených národů (OSN). Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Sleduje vývoj (geo)politické a ekonomické situace ve světě a v České republice.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama