Pokles na trzích se může přesunout do reálné ekonomiky

Investoři začali vnímat dopady šíření koronaviru zcela vážně...

Pokles na trzích se může přesunout do reálné ekonomiky
 Redakce
Redakce

Investoři začali vnímat dopady šíření koronaviru zcela vážně. Na základě růstu rizika ohledně budoucího vývoje na světových trzích upravili svá portfolia. Zbavovali se rizikovějších akcií a přesouvali se do bezpečnějších aktiv. Výsledkem bylo silné zakolísání trhů, které se projevilo na všech významných burzách po celém světě.

Klíčové americké indexy S&P 500 a Dow Jones Industrial Average zaznamenaly nejhorší obchodní den za poslední dva roky. Situace si všiml Donald Trump, který na svém Twitteru prohlásil, že koronavirus ve Spojených státech je pod kontrolou a americký akciový trh vypadá z jeho pohledu velmi dobře. Po otevření trhů ve Spojených státech byl vykázán mírný růst.

Reklama


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:

Reklama


 

Obchodování v Evropě je stále ovlivněno šířením koronaviru v Itálii. Akciové indexy klesají ve většině evropských zemí. Výrazné ztráty zaznamenává i pražská burza. Index PX již včera oslabil o 2,81 procenta na 1059 bodů, což byl nejvýraznější denní propad od června 2016. Dnes se pražský index dál propadal a nyní se pohybuje jen těsně nad úrovní 1040 bodů.

 

V případě, že Evropané začnou propadat panice jako investoři na trzích, může koronavirus začít proměňovat spotřební chování lidí. Strach z nákazy by mohl motivovat k nakupování zásob potravin a léků. To by vedlo ke krátkodobým výpadkům v zásobování menších obchodů a lékáren. Panika kolem koronaviru může v krajním případě dostat některé státy Evropské unie do recese. Nejvíce je ohrožena Itálie, ale v případě rychlého rozšiřování koronaviru mohou být zasaženy i další státy.


[sc:articleform id=1 articleid=1052]



"Měli bychom se začít připravovat na černý scénář, ve kterém šíření koronaviru poškodí evropskou ekonomiku. Je proto namístě začít diskutovat o stimulačních opatřeních v měnové a rozpočtové oblasti, abychom v případě zhoršování situace zabránili propadu států s nízkým hospodářským růstem do recese."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama