Prodražování staveb dostává rodiny do svízelných situací

Stavební produkce v říjnu letošního roku zaznamenala meziroční růst o 3,7 procenta. Rostla však pouze produkce v rámci...

Prodražování staveb dostává rodiny do svízelných situací
 Redakce
Redakce

Stavební produkce v říjnu letošního roku zaznamenala meziroční růst o 3,7 procenta. Rostla však pouze produkce v rámci pozemního stavitelství, která se zvýšila o 7,1 procenta. Produkce v rámci inženýrského stavitelství meziročně klesla o 3,3 procenta. Počet zahájených bytů v říjnu meziročně vzrostl o 38,8 procenta. Rostl i počet dokončených bytů, který se zvýšil o 17,2 procenta.

Stavebnictví trápí nedostatek pracovních sil, proto by bylo vhodné přilákat zahraniční dělníky z kulturně příbuzných zemí. Například Ukrajinci si u nás mohou vydělat třikrát až pětkrát více než ve vlastní zemi. Mohli by přitom obsazovat pouze pracovní pozice, o které Češi dlouhodobě nestojí.

Reklama

 

[sc:mediahub id=389]

Reklama


Ve stavebnictví dále přetrvává problém s vysokými cenami stavebních materiálů. Ty prodražují stavby, což vede k výraznému přeceňování zakázek. Do problémů se kvůli tomu dostávají rodiny, kterým banky již nechtějí navýšit hypoteční úvěry, takže nemají dostatek prostředků na dokončení svých domů.

 

Stavební úřady v říjnu vydaly 7 675 stavebních povolení. To bylo o 9,6 procenta více než před rokem. Orientační hodnota nově povolených staveb dosáhla úrovně 34,3 miliardy korun. Situace kolem vydávání stavebních povolení se mírně zlepšuje. Nicméně úzké hrdlo se přesunulo na stranu stavařů, kteří nestíhají realizovat zakázky.


Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama