Průmysl šlápl na brzdu. Stavebnictví jede na půl plynu

Průmyslová produkce v březnu meziročně klesla o 10,8 procenta...

Průmysl šlápl na brzdu. Stavebnictví jede na půl plynu
 Redakce
Redakce

Průmyslová produkce v březnu meziročně klesla o 10,8 procenta. K meziroční změně průmyslové produkce nejvíce přispělo odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, které pokleslo o 25,8 procenta. Na tomto odvětví je česká ekonomika silně závislá. Navíc na trhu není poptávka po nákupu motorových vozidel, takže i kdyby se podařilo obnovit produkci, stále by přetrvával problém s odbytem.

Průmyslová produkce naopak vzrostla o 6,9 procenta v odvětví výroba potravinářských výrobků. To ukazuje na zvýšenou poptávku lidí, kteří se v průběhu pandemie koronaviru předzásobili trvanlivými potravinami. Tento údaj potvrzují i zvýšené tržby obchodníků s potravinami.

Reklama

 

Negativní zprávou je, že meziročně prudce klesly tržby z průmyslové činnosti o 9,5 procenta, což narušuje finanční stabilitu firem. Rovněž negativní je pokles hodnoty nových zakázek o 15,7 procenta. Český průmysl kvůli výpadkům v zakázkách nebude moci naplno využívat své kapacity.

Reklama


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:

<iframe style="border: none" src="//html5-player.libsyn.com/embed/episode/id/14320823/height/90/theme/custom/thumbnail/yes/direction/backward/render-playlist/no/custom-color/00263e/" height="90" width="100%" scrolling="no"  allowfullscreen webkitallowfullscreen mozallowfullscreen oallowfullscreen msallowfullscreen></iframe>

 

Stavební produkci se dařilo o trochu lépe než průmyslové. V březnu meziročně klesla jen o 2,3 procenta, přičemž výpadky v pozemním stavitelství byly kompenzovány inženýrským stavitelstvím. Stavební úřady v březnu vydaly pouze 6 222 stavebních povolení. Ukazuje se, že lidé ztrácí zájem v průběhu pandemie koronaviru zahajovat nové projekty.

 

Počet zahájených bytů v březnu meziročně skokově klesl o 30,2 procenta. To bude do budoucna vytvářet problémy na realitním trhu, kde se bude prohlubovat nedostatek na nabídkové straně. Počet dokončených bytů však klesl pouze o 6,8 procenta, takže je evidentní, že existuje snaha dokončovat rozdělané projekty.


[sc:articleform id=14 articleid=1120]





"Český průmysl je závislý na evropském trhu. Vzhledem ke špatné kondici ekonomiky Evropské unie lze očekávat, že se z pandemie koronaviru bude vzpamatovávat dlouho. Některé průmyslové firmy úplně skončí."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama