Akcie uzavřely další týden v blízkosti rekordních hodnot

Tržní události předchozího dne

Akcie uzavřely další týden v blízkosti rekordních hodnot
Timur Barotov
Timur Barotov

Akcie uzavřely další týden v blízkosti rekordních hodnot, nejnovější zpráva o pracovním trhu ukázala, že se trh ochlazuje, ale ne takovým tempem, které by ekonomové považovali za znepokojivé, páteční údaje překvapily směrem nahoru.  Index Nasdaq Composite vzrostl přibližně o 2,3 % a index S&P 500 vzrostl zhruba o 1,3 %. Průmyslový index Dow Jones vzrostl přibližně o 0,3 %.

Mezi hlavní události následujícího týdne patří červnové zasedání Fedu a středeční klíčový údaj o inflaci. V pátek se rovněž očekává první čtení spotřebitelského sentimentu za červen. Z firemních zpráv zahájí týden velké technologické společnosti, v pondělí proběhne rozdělení akcií společnosti Nvidia v poměru 10:1 a v úterý se uskuteční celosvětová vývojářská konference společnosti Apple. Ve čtvrtek se očekává hlasování o platovém balíčku generálního ředitele společnosti Tesla Elona Muska ve výši 56 miliard dolarů. Toto hlasování bude mít velký význam pro dlouhodobé strategické směřování společnosti.  Ačkoli není možné předpovědět výsledek, očekáváme, že tato událost by mohla potenciálně způsobit významnou volatilitu akcií TSLA.

Reklama

Květnová zpráva o zaměstnanosti ukázala, že počet pracovních míst vzrostl více, než se očekávalo, a podpořila tak časté tvrzení představitelů Fedu o tom, že trh práce je i nadále dostatečně pevný na to, aby úrokové sazby zůstaly na současné restriktivní úrovni. A ekonomům nejnovější údaje jen zdůrazňují, že Fed potřebuje před snížením sazeb vidět další pokles inflace. Je však pozoruhodné, že skokový nárůst výnosu desetiletých státních dluhopisů v reakci asi o 15 bazických bodů na 4,43 % příliš nezabránil optimismu investorů, neboť index S&P 500 v pátek uzavřel v blízkosti rekordního maxima.

Další aktuální informace o inflaci se očekávají ve středu ráno, kdy bude zveřejněn květnový index spotřebitelských cen (CPI). Wall Street očekává meziroční přírůstek ve výši 3,4 %, tedy beze změny oproti dubnu. Meziměsíčně by ceny měly vzrůst o 0,1 %, což je o 0,3 % méně než v dubnu. Na „jádrovém“ základě se očekává, že inflace meziročně vzrostla o 3,5 %, což představuje zpomalení oproti dubnovému růstu o 3,6 %. Očekává se, že měsíční růst jádrových cen dosáhne 0,3 %, což je beze změny oproti předchozímu měsíci. Zveřejnění proběhne jen několik hodin před rozhodnutím Fedu o sazbách a následné tiskové konference. 

Reklama

 

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama