Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát
Timur Barotov
Timur Barotov

Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát, když investoři vstřebali mantru Fedu o vyšších a dlouhodobějších úrokových sazbách. Index zakončil den růstem o 0,2 %. Indexy S&P 500 a technologický Nasdaq Composite uzavřely poklesem o 0,2 %, resp. 0,1 % poté, co v průběhu obchodního dne kolísaly.

Tyto pohyby přicházejí v době, kdy výnosy dluhopisů zůstávají na několikaměsíčních maximech, spolu s rostoucím napětím na Blízkém východě po víkendových útocích Íránu na Izrael. Výnosy po Powellových komentářích vyskočily a dvouletý dluhopis se krátce dostal nad 5 %, což je nejvyšší úroveň od listopadu. Výnos benchmarkového desetiletého dluhopisu se v pondělí dotkl maxim z roku 2024 a v úterý vzrostl o zhruba 3 bazické body kolem 4,66 %.

Reklama

Předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell v úterý uvedl, že centrální bance bude pravděpodobně trvat "déle, než se očekávalo", než si bude jistá se snižováním sazeb, a jako důvod uvedl "nedostatek pokroku" v letošním roce, pokud jde o snížení inflace zpět na 2% cíl Fedu. Powell, který poznamenal, že americká ekonomika byla v uplynulém roce "poměrně silná", poukázal na horší než očekávané údaje o inflaci za poslední tři měsíce. "Nedávné údaje nám zjevně nedodaly větší důvěru a naopak naznačují, že dosažení této důvěry bude pravděpodobně trvat déle, než se očekávalo," řekl během rozhovoru s guvernérem Bank of Canada Tiffem Macklem ve Washingtonu. Výnosy po jeho komentářích vyskočily a dvouletý dluhopis se krátce dotkl úrovně nad 5 %, což je jeho nejvyšší úroveň od listopadu. Výnos 10letého dluhopisu, který se v pondělí dotkl maxim z roku 2024, vzrostl o zhruba 6 bazických bodů a obchodoval se kolem 4,69 %. Trh tak nutí Fed k tomu, k čemu Powell zatím sám nenašel odvahu a dochází k regulaci na dluhopisových trzích v důsledku růstu inflačních očekávání. Powell tak podléhá vlivu trhu a začal se přiklánět jestřábí rétorice poprvé od počátku roku 2024. 

Na trzích se tak nyní začínají projevovat obavy z vyšších úrokových sazeb na delší dobu spolu s většími geopolitickými riziky. Index volatility Cboe (VIX), jinak známý jako "ukazatel strachu" na Wall Street, v pondělí poprvé od Halloweenu uzavřel nad 19 body. Na těchto úrovních se index pohyboval i v úterý. Akciový stratég Citi Stuart Kaiser uvedl, že tyto pohyby poukazují na "lokalizované známky napětí" na trhu, protože rostoucí výnosy nadále tlačí na akcie a investoři s obavami sledují eskalaci napětí na Blízkém východě. Vedoucí výzkumu společnosti Fundstrat Tom Lee uvedl, že prudce rostoucí Vix znamená, že investoři nevěří, že to nejhorší je v akciích již započítáno. "Investoři snižují riziko," řekl ve videu pro předplatitele, které bylo nahráno v úterý brzy ráno. "Jsme v nebezpečné části, ale zvyšuje to příležitosti. Nakonec Vix říká, abychom se zde pohybovali pomalu".

Reklama

 

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Více o S&P500 akcie burza dow jones nasdaq usa

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama