Ranní zpravodaj: Index S&P 500 klesl v úterý přibližně o 0,4 %

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 klesl v úterý přibližně o 0,4 %
Timur Barotov
Timur Barotov

Akcie na Wall Street v úterý klesly, protože obchodníci, kteří se vrátili z prodlouženého víkendu, se potýkali s nejvyššími cenami ropy za více než rok a s nepříliš povzbudivými čerstvými údaji v číně. Index S&P 500 klesl přibližně o 0,4 %, zatímco index Dow Jones ztratil přibližně 0,6 %. Technologický Nasdaq Composite skončil o něco níže než na 0 a zvrátil tak předchozí ztráty. Tyto tři hlavní indexy vycházely z vítězného týdne, kdy index S&P 500 zaznamenal nejlepší týdenní výkonnost od června, protože proud ekonomických zpráv podpořil naději, že Fed na svém zářijovém zasedání upustí od zvyšování úrokových sazeb.

Úterní údaje ukázaly, že aktivita v čínských službách v srpnu klesla na nejnižší úroveň za posledních osm měsíců, což oživilo obavy o oživení druhé největší ekonomiky světa - a co to znamená pro poptávku v celosvětovém měřítku.

Reklama

Mezitím ropa WTI zakončila den na téměř 87 dolarech za barel, což je nejvyšší uzavírací cena od listopadu 2022. Ropa v úterý vyskočila o více než 2,5 % poté, co hlavní hráči OPEC+ oznámili prodloužení omezení dodávek, které má udržet ceny na vysoké úrovni. V úterý cena ropy Brent International poprvé od listopadu překročila 90 dolarů za barel a cena ropy West Texas Intermediate se pohybovala nad 87 dolary za barel poté, co Saúdská Arábie oznámila prodloužení jednostranného snížení produkce o 1 milion barelů denně až do prosince. Rusko rovněž snížilo svůj vývoz o 300 000 barelů denně až do konce roku. Tyto škrty doplňují snížení OPEC+, které začalo v listopadu loňského roku. Trh pociťuje tlak na růst. Futures na ropu od konce června vzrostly o více než 25 %, a to navzdory pomalejšímu než očekávanému oživení čínské ekonomiky. "Od nynějška až do léta příštího roku budeme i nadále svědky toho, že ceny ropy zůstanou tam, kde jsou, nebo půjdou nahoru," uvedl Ramanan Krishnamoorti, viceprezident pro energetiku a inovace na Houstonské univerzitě. Nevidí totiž žádné známky zmírnění iniciativ OPEC+ na snížení dodávek a potřebu Saúdské Arábie financovat ambiciózní interní projekty. "Oni [Saúdská Arábie] vydělávají peníze. Začínají posilovat své pokladny," řekl Krishnamoorti. Vidí pouze jeden scénář, který by vytvořil tlak na pokles ceny ropy. "Pokud začnete cítit blížící se recesi, měli byste počítat s tím, že cena ropy půjde dolů," řekl.

Vzhledem k tomu, že tento týden je kalendář hospodářských výsledků a výsledků hospodaření velmi chudý, bude se pozornost pravděpodobně soustředit na Fed a investoři, kteří se budou zabývat sezónními vlivy na akcie, možná najdou méně důvodů k radosti. Září bývá pro trhy historicky nepříznivým měsícem. Někteří analytici se přesto domnívají, že září nemusí být tak špatné, jak se očekává, a poukazují na faktory, jako je vzrušení kolem umělé inteligence, hotovost na vedlejších trzích a údajné uvedení nového iPhonu společnosti Apple.

Reklama

Goldman Sachs již potřetí během několika měsíců snižuje pravděpodobnost recese v příštích 12 měsících. V pondělí zveřejněné poznámce nazvané "soft landing summer" hlavní ekonom Goldman Sachs Jan Hatzius snížil pravděpodobnost recese v příštích 12 měsících z 20 % na 15 %. "Pokračující pozitivní zprávy o inflaci a trhu práce nás vedly ke snížení našeho odhadu dvanáctiměsíční pravděpodobnosti recese v USA," napsal Hatizus. Goldman Sachs poznamenává, že jeho prognóza je výrazně nižší než konsenzuální prognóza agentury Bloomberg, která uvádí 60% pravděpodobnost recese v příštích 12 měsících. Po silnějších než očekávaných ekonomických údajích v létě Hatzius a Goldman Sachs stále vidí růst americké ekonomiky do konce roku 2024 v průměru 2% tempem. Základní pohyby na trhu práce by podle Hatziuse mohly udržet růst ekonomiky. I když se měsíční přírůstek pracovních míst ochladil, pracovní síla stále roste a růst mezd zůstává nad tempem inflace. Hatzius navíc poznamenává, že nárůst nezaměstnanosti o 0,3 procentního bodu v nedávné srpnové zprávě o pracovních místech nebyl znepokojivý, protože z velké části odrážel návrat většího počtu pracovníků na trh práce. To by časem mohlo podpořit spotřebitelské výdaje a následně i hospodářský růst. Tím by se Spojené státy podle něj vyhnuly recesi.


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama