Index S&P 500 ztratil přibližně 0,2 %

Akcie společností Dell a Super Micro Computer ve čtvrtek vzrostly poté, co zakladatel xAI Elon Musk uvedl, že tyto společnosti poskytují hardware pro superpočítač, který jeho startup s umělou inteligencí buduje. To naopak nepotěšilo akcionáře Nvidia, kdy akcie tohoto giganta spadly až o 4 %.

Index S&P 500 ztratil přibližně 0,2 %
Timur Barotov
Timur Barotov

Dva z hlavních akciových indexů ve čtvrtek klesly poté, co se na začátku seance dotkly rekordních hodnot.  Index S&P 500 ztratil přibližně 0,2 % poté, co poprvé krátce překonal hranici 5 500 bodů. Technologický Nasdaq Composite se na začátku seance dotkl nových maxim, ale uzavřel prudce níže, téměř o 0,8 %. Dopomohl tomu pokles společnosti Nvidia. Průmyslový index Dow Jones vzrostl zhruba o 0,7 %. Po středeční sváteční přestávce se Wall Street snažil pokračovat ve vítězném tažení rokem 2024. Růstový příběh akcií v letošním roce byl z velké části poháněn vzrušením kolem potenciálu umělé inteligence a žádná společnost neupoutala kolektivní pozornost tak jako Nvidia. Akcie čipového gigantu však ve čtvrtek klesly o více než 3 %. 

Akcie společností Dell a Super Micro Computer ve čtvrtek vzrostly poté, co zakladatel xAI Elon Musk uvedl, že tyto společnosti poskytují hardware pro superpočítač, který jeho startup s umělou inteligencí buduje. To naopak nepotěšilo akcionáře Nvidia, kdy akcie tohoto giganta spadly až o 4 %. Investoři se ale dožadují nákupu podilů podniků zabývajících se umělou inteligencí na všech úrovních vývoje, od velkých značek zaměřených na spotřebitele, které prodávají aplikace poháněné umělou inteligencí, až po výrobce poskytující čipy a servery pohánějící výpočetní infrastrukturu. Akcie společnosti Dell ve čtvrtek vzrostly až o 5 %, zatímco akcie společnosti Super Micro se vyšplhaly téměř o 9 %, než část svých zisků smazaly. Generální ředitel společnosti Dell Michael Dell ve středu v příspěvku na X uvedl: "Budujeme společně s Nvidií továrnu Dell na umělou inteligenci, která bude pohánět Grok pro xAI."

Reklama

Ve čtvrtek cena ropy West Texas Intermediate mírně vzrostla a ustálila se na 82,17 USD za barel. Po květnovém výprodeji je WTI na cestě k druhému týdennímu růstu. Futures na americkou ropu od počátku roku vzrostly zhruba o 14 %, zatímco cena ropy Brent si za stejné období připsala 12 %. Vyšší ceny ropy ve čtvrtek pozvedly akcie související s energetikou, přičemž fond S&P 500 Energy Select ETF vzrostl o více než 2 %.

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Více o S&P500 akcie burza dow jones nasdaq usa

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama