Indexy S&P 500 a Nasdaq Composite ve středu uzavřely na rekordních hodnotách

Tržní události předchozího dne

Indexy S&P 500 a Nasdaq Composite ve středu uzavřely na rekordních hodnotách
Timur Barotov
Timur Barotov

Indexy S&P 500 a Nasdaq Composite ve středu uzavřely na rekordních hodnotách, které byly způsobeny prudkým růstem velkých technologických společností. Rally se odehrála na pozadí nejistého optimismu ohledně snižování úrokových sazeb na základě známek zpomalující se poptávky po práci a ochlazování ekonomiky. Index S&P 500 vzrostl o téměř 1,2 % a uzavřel na rekordní hodnotě 5 354 bodů. Mezitím technologický Nasdaq Composite vedl zisky, když vyskočil o téměř 2 % a dosáhl rekordní závěrečné hodnoty 17 187 bodů. Průmyslový index Dow Jones si připsal skromnějších 0,2 %.

Technologické společnosti byly ve středu jasným lídrem, přičemž společnost Nvidia vzrostla o více než 5 %, když její tržní kapitalizace poprvé v historii překročila hranici 3 bilionů dolarů. Mezitím tržní kapitalizace společnosti Apple také poprvé od ledna vzrostla nad 3 biliony dolarů. Nvidia zakončila seanci nad tržní kapitalizací Applu a vytlačila jej z pozice druhé nejhodnotnější společnosti na americkém akciovém trhu. Rally se odehrála na pozadí poklesu výnosů státních dluhopisů. Výnos desetiletých státních dluhopisů ve středu dosáhl 4,28 %, což je nejnižší úroveň od března.

Reklama

Technologie odstraňování uhlíku jsou pro společnosti stále důležitější, zejména pro technologické giganty, kteří svádějí tvrdý boj o vedoucí postavení v oblasti umělé inteligence. Projekty jako jsou zařízení na přímé zachycování emisí z ovzduší nebo snahy o zalesňování a další odstraňování uhlíku z atmosféry jsou nyní považovány za nezbytný krok k dosažení klíčových cílů v oblasti změny klimatu. S rozvojem umělé inteligence se výrazně zvyšují požadavky na rozvodné sítě a hlavně na výrobu elektrické energie. Velké jazykové modely jako je ChatGPT a obdobné totiž vyžadují velké množství energie ke svému chodu. Rozsah a rychlost zpracování dat potřebných pro technologie umělé inteligence vyžadují tolik energie, že Mezinárodní energetická agentura nedávno varovala, že spotřeba datových center, umělé inteligence a odvětví kryptoměn by se mohla do roku 2026 zdvojnásobit. To může výrazně zkomplikovat již tak komplikovaný boj se změnou klimatu. Velké společnosti tedy postupně dochází k uvědomění, že pouhé postupné snižování emisí CO2 již nebude stačit. Je zapotřebí aktivně snižovat emise CO2 například onou technologií odstraňování uhlíku z atmosféry. Technologičtí giganti se investicemi do těchto technologií snaží předejít problémům v budoucnu. Musejí totiž dostát svému veřejnému závazku dosáhnout časem uhlíkové neutrality a hlavně se obávají regulací, které by mohly výrazně zvýšit náklady společnostem, jež jsou velkými znečišťovateli prostředí (nepřímo znečišťovateli například velkou spotřebou elektircké energie).

Rozdíl v odměňování mezi těmi, kdo zůstávají v zaměstnání, a těmi, kdo práci mění, se v květnu snížil, což je nejnovější známka toho, že se americký trh práce ochlazuje. Nové údaje společnosti ADP zveřejněné ve středu ukázaly, že medián meziročního nárůstu mezd lidí, kteří mění zaměstnání, se v květnu snížil na 7,8 % z nedávného nárůstu o 8,3 % v březnu a 8 % v dubnu. Ochota lidí přecházet z jednoho zaměstnání do druhého se za poslední dva roky skutečně snížila. Ekonomové tak sledují posun od  výpovědí k  setrvávání ve firmě. V poslední době však došlo k dalším změnám. Firmy se více zaměřují na udržení a školení pracovníků než na nábor, a proto je pro potenciální pracovníky těžší získat nové zaměstnání. Pracovníci stále nacházejí práci. Jen se zdá, že „to trvá trochu déle“.

Reklama

 

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama