Na meziroční bázi by jádrová PCE inflace měla vyskočit na 2,6 %

V době, kdy se stratégové na Wall Street snaží udělat tečku za prvním čtvrtletím a kdy se po svátcích 4. července začnou vykazovat výsledky korporací za druhé čtvrtletí, tým akciové strategie banky JPMorgan v pátek ráno ve zprávě pro klienty zdůraznili čtyři klíčová témata.

Na meziroční bázi by jádrová PCE inflace měla vyskočit na 2,6 %
Timur Barotov
Timur Barotov

Poslední obchodní týden, čtvrtletí a první polovina roku 2024 přivítají investory klíčovým údajem o inflaci. Páteční odpoledne přinese investorům květnový údaj o cenovém indexu výdajů na osobní spotřebu (PCE), který by měl ukázat, že ceny na "jádrové" bázi minulý měsíc vzrostly o 0,1 %. To by znamenalo nejpomalejší měsíční růst od loňského listopadu. Na meziroční bázi by jádrová PCE inflace měla vyskočit na 2,6 %, což je nejméně od března 2021.

Začátkem tohoto měsíce index spotřebitelských cen (CPI) ukázal, že se inflace nadále ochlazuje, což podpořilo sázky investorů, že Federální rezervní systém ještě letos sníží sazby. Mimo to bude část pozornosti investorů věnována také čtvrteční prezidentské debatě mezi prezidentem Bidenem a bývalým prezidentem Donaldem Trumpem, první ze dvou aktuálně naplánovaných debat mezi předpokládanými kandidáty. Výsledkový kalendář zůstane tento týden v útlumu a výsledky vykáží společnosti FedEx v úterý, Micron ve středu a Nike ve čtvrtek. Zpráva společnosti Nike přichází v klíčovém období pro maloobchodního prodejce, jehož akcie letos klesly o 11 %. Výkazy společnosti Micron budou asi nejvíce sledované kvůli známkám toho, jak silná zůstává poptávka po "umělé inteligenci". 

Reklama

V době, kdy se stratégové na Wall Street snaží udělat tečku za prvním čtvrtletím a kdy se po svátcích 4. července začnou vykazovat výsledky korporací za druhé čtvrtletí, tým akciové strategie banky JPMorgan v pátek ráno ve zprávě pro klienty zdůraznili čtyři klíčová témata. Prvním z nich je samozřejmě umělá inteligence. Údaje společnosti FactSet ukázaly, že 199 členů indexu S&P 500 zmínilo AI ve svých earnings callech do konce května. Tým JPMorgan poznamenal, že společnosti zůstávají "věrní tématu AI a oznamují další kapitálové výdaje a nové modely AI." Druhým tématem jsou léky na hubnutí. Nejvýkonnější akcie v indexu S&P 500 se letos většinou zaměřují na umělou inteligencí. Na osmém místě s nejvyšším ročním ziskem 52 % se nachází společnost Eli Lilly, výrobce populárních léků na hubnutí Mounjaro a Zepbound. Eli Lilly je nyní také osmou největší společností v indexu S&P 500 s tržní kapitalizací přesahující 800 miliard dolarů. Třetím klíčovým tématem výsledkové sezóny je americký spotřebitel. Konkrétně se jedná o rostoucí obavy ohledně odolnosti americké ekonomiky vzhledem ke spotřebitelské nevůli vůči vysokým cenám, zejména mezi spotřebiteli s nízkými příjmy. Údaje o maloobchodních tržbách za květen minulý týden ukázaly, že tržby rostly pomalejším tempem, než se předpokládalo, zatímco dubnové tržby byly revidovány výrazně dolů. Tato zpráva přispívá k náznakům, že se spotřebitelé necítí nejlépe. Vzhledem k tomu, že spotřebitelské výdaje tvoří přibližně dvě třetiny růstu HDP USA, je pro investory vždy klíčovým vstupem to, jak opatrně - nebo odvážně - nakupující sahají do svých peněženek. Posledním tématem, které tým JPMorgan označil, bylo "řízení výdajů", což je podobně jako umělá inteligence další téma, které zůstalo z předchozích let. V roce 2022, kdy akcie technologických firem dostaly zabrat v souvislosti s růstem sazeb, začalo propouštění v odvětví, které v letech 2020-21 agresivně nabíralo talenty. Pokračující optimalizace nákladů v roce 2023 pomohla investorům zvýšit nadšení ze ziskových marží směřujících do roku 2024. Manažerské týmy mají stále dostatek krytí ze strany širšího okolí, aby mohly pokračovat ve zeštíhlování řad svých zaměstnanců nebo stahování dalších výdajů. "Nadále se také soustředíme na dlouhodobé úsilí o trvalou reorganizaci naší nákladové základny," řekl koncem dubna investorům generální ředitel společnosti Alphabet  Sundar Pichai. "Nadále řídíme růst počtu zaměstnanců a přizpůsobujeme týmy našim nejprioritnějším oblastem. To urychluje rozhodování, snižuje náklady a umožňuje nám to investovat do správných oblastí." Na konci prvního čtvrtletí zaměstnával Alphabet přibližně o 10 000 lidí méně než před rokem.

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Více o akcie ekonomika inflace usa

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama