Nasdaq Composite dosáhl rekordního závěru

Tržní události předchozího dne

Nasdaq Composite dosáhl rekordního závěru
Timur Barotov
Timur Barotov

Americké akcie v pondělí vzrostly, když index Nasdaq Composite dosáhl rekordního závěru. Průmyslový index Dow Jones klesl pod hranici 40 000 bodů, na což měl vliv pokles akcií společnosti JPMorgan. Index S&P 500 vzrostl o 0,1 %, zatímco Dow klesl o 0,5 % po pátečním rekordním uzavření tohoto blue-chip benchmarku. Technologický Nasdaq Composite vzrostl o přibližně 0,7 %, když akcie společnosti Nvidia posílily před očekávanými výsledky hospodaření tohoto výrobce čipů na konci tohoto týdne.

Akcie JPMorgan se v pondělí propadly na nižší hodnoty poté, co generální ředitel Jamie Dimon naznačil, že jeho odchod do důchodu je blíže, než Wall Street původně očekával. V odpovědi na otázku během investičního dne banky Dimon řekl, že „časový plán už není pět let“. Dodal, že plány nástupnictví jsou „již na cestě“. Wall Street již dlouho spekuluje, kdo a kdy převezme vedení banky po Dimonově odchodu do důchodu. V minulosti, kdykoli byl generální ředitel dotázán na svůj odchod do důchodu, žertoval „za pět let“.

Reklama

Akcie JPMorgan se během obchodování propadly až o 4,5 %. 

Společnost Microsoft se plně věnuje umělé inteligenci pro počítače. Společnost v pondělí oznámila novou kategorii počítačů nazvanou Copilot+ PC, což je nová řada počítačů vybavených takzvanými čipy AI PC s nejnovější verzí operačního systému Microsoft Windows 11 a softwarem Copilot AI. Microsoft také prozradil, že jeho počítače Copilot+ budou nyní běžet na modelu OpenAI GPT-4o, který umožní asistentovi komunikovat s počítačem prostřednictvím textu, videa a hlasu. Uživatelé budou také moci sdílet svou obrazovku s Copilotem a vést s aplikací přirozenou konverzaci.Microsoft také vyzdvihl výkon svých počítačů Copilot+ a zdůraznil, v čem vidí výkonnostní výhodu oproti podobným zařízením společnosti Apple. Apple nyní v této oblasti za Microsoftem poněkud zaostává.

Reklama

Zlato na začátku pondělního obchodování vzrostlo těsně nad rekordní hodnotu 2450 USD za unci, poté však své zisky snížilo. Drahý kov rostl a překonal svá dubnová nominální maxima v souvislosti s očekáváním, že Fed v letošním roce sníží úrokové sazby. Vysoká poptávka ze strany centrálních bank a asijských kupců rovněž pomohla cenám zlata vzrůst od počátku roku o zhruba 17 %. Stříbro se mezitím pohybovalo na nejvyšší úrovni od prosince 2012 a po silné páteční rally v pondělí krátce překonalo 32 dolarů za unci. Na rozdíl od zlata má stříbro průmyslové využití, například pro výrobu solárních panelů. Měď dosáhla v pondělí rekordních hodnot kvůli obavám z nedostatku dodávek v souvislosti s přechodem na obnovitelnou energetiku. Od začátku roku se tento kov zvýšil přibližně o 30 %. Ačkoli rally v posledních dnech pravděpodobně přilákala spekulanty, podle vedoucího oddělení strategie reálných aktiv společnosti Wells Fargo se fundamentální nabídka nezměnila. „Upřímně řečeno, nevyrábíme dostatek mědi“, „nezáleží na tom, jestli je to Čína, Indie nebo Spojené státy. Všichni tlačí na ekologizaci a měď je kovem číslo 1 v tomto ohledu“.

 

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama