Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní americké indexy uzavřely na rekordních hodnotách

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní americké indexy uzavřely na rekordních hodnotách
Timur Barotov
Timur Barotov

Americké akcie ve středu rostly a všechny tři hlavní indexy uzavřely na rekordních hodnotách, protože mírný údaj o spotřebitelských cenách podpořil naději, že Fed by mohl snížit úrokové sazby dříve, než se očekávalo. Index S&P 500 vzrostl o téměř 1,2 % a uzavřel na hodnotě 5 308,18, tedy poprvé v historii nad úrovní 5 300 bodů. Průmyslový index Dow Jones vyskočil o zhruba 0,9 %. Technologický index Nasdaq Composite vzrostl o 1,4 % a zaznamenal druhý rekordní závěr během několika dní.

Index spotřebitelských cen v dubnu vzrostl o 0,3 % oproti předchozímu měsíci a o 3,4 % oproti předchozímu roku, což představuje zpomalení oproti březnu. „Jádrová“ inflace, která očišťuje o náklady na potraviny a plyn, se rovněž ochladila. Relativně chladný údaj o inflaci vedl k poklesu výnosu desetiletých státních dluhopisů na 4,35 %, což je nejnižší úroveň za poslední měsíc, a vyvolal nové naděje na snížení sazeb Fedu již v září. Podle nástroje CME FedWatch Tool nyní přibližně 70 % obchodníků očekává alespoň jedno snížení sazeb do zářijového zasedání, což je oproti stavu před týdnem znatelný nárůst. Akcie se v souvislosti s tím posunuly výše. Navíc tomuto scénáři nahrávají i slabší maloobchodní tržby USA, které se minulý měsíc propadly a výrazně zaostaly za očekáváním Wall Street. 

Reklama

ETF, který sleduje akcie „velké sedmičky“: (AAPL), (GOOGL), (MSFT), (AMZN), (META), (TSLA) a (NVDA) za poslední měsíc vzrostl o přibližně 5,2 %, čímž překonal 4,7% růst indexu S&P 500. Růst této velkolepé sedmičky, který se shoduje s růstem širšího trhu, je charakteristickým rysem tržní rally v uplynulém roce. Dynamicky se však mění složení lídrů v rámci této velké 7. Na počátku roku vedly společnosti Nvidia, Meta a Amazon, zatímco v uplynulém měsíci se to opět změnilo. Nvidia je stále na tom nejlépe od počátku roku, za poslední měsíc se ovšem ve skupině daří nejlépe společnostem Alphabet, která si připsala 10,6 % a Apple, jež přidala 10,3 %. Tato úzká koncentrace tedy nemusí zaniknout dokud nebude jasné, že úrokové sazby v USA půjdou trvale dolů. 

 

Reklama

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Více o S&P500 akcie burza dow jones nasdaq usa

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama