Výrobce čipů Nvidia se odrazil od třídenního propadu

V pondělí si Nasdaq a S&P 500 pohoršily, když propad společnosti Nvidia narušil technologickou rally. Je vidět, že investoři vybírají zisky zaznamenané ve jménech spojených s umělou inteligencí, protože se blíží konec hvězdného čtvrtletí, což vyvolává otázku, zda nedávné ztráty nemají ještě pokračovat.

Výrobce čipů Nvidia se odrazil od třídenního propadu
Timur Barotov
Timur Barotov

Americké akcie v úterý uzavřely smíšeně, výrobce čipů Nvidia se odrazil od třídenního propadu a vzrostl o téměř 7 %. Technologický Nasdaq Composite zakončil den růstem o zhruba 1,3 %, zatímco benchmark S&P 500 vzrostl přibližně o 0,4 %, čímž oba indexy přerušily sérii tří ztrát. Dow Jones Industrial Average  zůstal jediným hlavním indexem v červených číslech, když po prudkém růstu na začátku týdne klesl o 0,8 %.

V pondělí si Nasdaq a S&P 500 pohoršily, když propad společnosti Nvidia narušil technologickou rally. Je vidět, že investoři vybírají zisky zaznamenané ve jménech spojených s umělou inteligencí, protože se blíží konec hvězdného čtvrtletí, což vyvolává otázku, zda nedávné ztráty nemají ještě pokračovat. Investoři čekají na páteční aktualizaci indexu výdajů na osobní spotřebu (PCE), který je oblíbeným údajem Fedu o inflaci. Guvernérka Michelle Bowmanová v úterý zdůraznila, že je ochotna zvýšit úrokové sazby, pokud jejich stabilní držení nepřinese zvládnutí cenových tlaků.

Reklama

Spotřebitelská důvěra USA v červnu mírně poklesla, což investorům nepřineslo očekávané známky oživení aktivity. Nejnovější hodnota indexu Conference Board byla 100, což je méně než květnových 101,3 bodu a odpovídá očekávání ekonomů oslovených agenturou Bloomberg. "Důvěra se v červnu stáhla, ale zůstala ve stejném úzkém rozmezí, které se drželo po celé poslední dva roky, protože optimismus současných názorů na trh práce nadále převažuje nad obavami z budoucnosti. Pokud se však objeví podstatné slabiny na trhu práce, mohla by důvěra v průběhu roku oslabit," uvedla hlavní ekonomka The Conference Board. Dále dodala: "Spotřebitelé tento měsíc vyjadřovali smíšené pocity: jejich pohled na současnou situaci se celkově mírně zlepšil, což bylo způsobeno nárůstem nálady ohledně současného trhu práce, ale jejich hodnocení současných podnikatelských podmínek ochladlo."

V exkluzivním rozhovoru v pondělí americká ministryně financí Janet Yellenová investorům připomněla, že Trumpovo snížení daní vyprší v roce 2025. To se ale zdá investory alespoň zatím moc nezajímá.  Yellenová dodala: "politikou z Trumpových let byl zákon o snižování daní a zaměstnanosti a ten sliboval investiční boom, který se ale nedostavil. Poskytl obrovské daňové úlevy korporacím a bohatým jednotlivcům. A vedl k obrovskému nárůstu deficitu a snížení daňových příjmů pod historické normy. A myslím, že je zodpovědná za mnoho problémů, kterým nyní čelíme v souvislosti s naší fiskální trajektorií. A proto by mě znepokojilo, kdybychom to všechno ponechali v platnosti." Jak budou trhy reagovat v roce 2025 v případě, že daňové škrty nebudou prodlouženy kvůli obavám z deficitu, je dnes samozřejmě neznámé. Investoři to však nebudou věčně ignorovat, neprodloužení daňových škrtů by znamenalo, že nejvyšší sazba daně by se vrátila z 37 % na 39,6 %. Toto téma bude více relevantní, po listopadových volbách. 

Reklama

 

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama