Říjen otevře mix nových dat z ČR i zahraničí

Tento týden nás se vstupem do nového měsíce čeká větší množství zajímavých dat, kromě finálních čísel z české ekonomiky za druhý kvartál stojí za zmínku zejména zasedání Polské národní banky nebo data z amerického trhu práce.

Říjen otevře mix nových dat z ČR i zahraničí
Vít Mikušek
Vít Mikušek

Právě středeční a páteční reporty o zaměstnanosti ve Spojených státech mohou být určující pro obchodování i v celém následujícím měsíci, neboť investoři budou tato data, vysoce korelovaná s ekonomickým růstem, bedlivě sledovat pro další posouzení kondice amerického hospodářství.

Nový týden dnes otevřou data z Německa, kde bude odpoledne zveřejněn index spotřebitelských cen za září. Trh očekává meziměsíční stagnaci a meziročně růst těsně pod 2 % (podle národní i harmonizované metodiky).

Reklama

V úterý bude publikován již třetí a finální odhad růstu české ekonomiky ve druhém kvartále (odhad beze změny), ale také zářijový index nákupních manažerů (náš odhad 46,2 vs 46,7 v srpnu) a plnění státního rozpočtu. Z eurozóny dorazí předběžná data o inflaci (náš odhad 1,8 % r/r), v USA bude zveřejněn průmyslový index PMI dle ISM (odhad 47,5 vs 47,2 v srpnu) a také statistika otevřených pracovních míst JOLTS (odhad takřka beze změny).

Ve středu bude zveřejněna srpnová míra nezaměstnanosti v eurozóně (odhad beze změny), také ale bude zasedat centrální banka Polska, kde stejně jako trh očekáváme stabilitu úrokových sazeb. Z USA dorazí průzkum ADP ohledně zaměstnanosti v soukromém sektoru, trh očekává zlepšení.

Reklama

Ve čtvrtek budou zveřejněny ceny výrobců v eurozóně, očekáváme meziměsíční růst o 0,4 % (vs 0,8 % v červenci). Z USA dorazí data o továrních objednávkách a také index PMI ve službách.

Pátek přinese ostře sledovaný report o zaměstnanosti v USA, který odhalí vývoj pracovních míst mimo zemědělský sektor (trh očekává jen kosmetický pokles), ale také míru nezaměstnanosti a růst průměrné mzdy, kdy oba indikátory by měly zůstat prakticky beze změny. Také bude zveřejněn zápis z posledního zasedání ČNB.

Pohled zpět:              

Závěr minulého týdne poskytl investorům skrze klíčový cenový index PCE vhled do vývoje inflace v USA, která v meziměsíčním vyjádření v srpnu činila pouhých 0,1 % (vs 0,2 % v červenci), což znamenalo zpomalení meziročního růstu z 2,5 % v červenci až na 2,2 %. Jádrový index sice meziročně mírně zrychlil (2,7 % vs 2,6 % v červenci), meziměsíčně však dosáhl také uspokojivých výsledků (0,1 % vs 0,2 % v červenci). Jedná se tak o nejnižší cenový růst za posledního 3,5 roku, což je velmi dobrou zprávou pro Fed z hlediska prostoru pro další snižování úrokových sazeb, kterým reaguje i na zpomalující ekonomiku. Pohledem osobních spotřebních výdajů však v srpnu došlo jen k mírně nižšímu nárůstu (0,2 %), než jaký očekával trh (0,3 %), což potvrzuje předpoklad, že ekonomický růst zatím zůstává solidní.

Akciové trhy v USA zaznamenaly v pátek mírnější ztráty, index S&P 500 poklesl o 0,13 %. Naopak výkonnost titulů v Evropě byla opět o poznání lepší, německý DAX posílil dokonce o 1,22 %, pražská burza si připsala 0,3 %. Koruna v závěru týdne posílila k úrovni 25,13 EUR/CZK. Americký dolar se v pátek dostal mírně pod tlak, když ve volbách předsedy japonské vládní strany LDP zvítězil bývalý ministr obrany Shigeru Ishiba, který má v premiérském křesle nahradit dosluhujícího Kishidu. Zvolení Ishiby bylo vzpruhou pro japonský jen, jelikož investoři se obávali možného zvolení odpůrkyně dalšího utahování měnové politiky Sanae Takaichiové.

Vít Mikušek
Vít Mikušek
analytik Raiffeisen Bank

Vít Mikušek je makroekonomickým analytikem Raiffeisenbank se zaměřením na oblast finančních trhů. Vystudoval magisterský obor Ekonomie a finance na Institutu ekonomických studií FSV UK, v rámci souběžného bakalářského studia na VŠE a FSV UK se věnoval teoretické ekonomii a veřejné politice. Do oblastí jeho zájmu patří globální politická ekonomie a finanční trhy včetně disruptivních technologií a kryptoměn. Před nástupem do Raiffeisenbank strávil 1,5 roku na výzkumné stáži na Yokohama National University v Japonsku.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama