Rusko masivně nakupuje zlato

Podle Světové rady pro zlato Rusko usiluje o zvýšení nezávislosti své ekonomiky...

Rusko masivně nakupuje zlato
 Redakce
Redakce

Podle Světové rady pro zlato Rusko usiluje o zvýšení nezávislosti své ekonomiky. Toho má dosáhnout snížením nákupů amerických dluhopisů a zvýšením nákupů zlata. Ruská ekonomika by tak měla být méně závislá na vývoji kurzu dolaru. Rubl za posledních pět let oslabil vůči dolaru z kurzu 34,28 RUB/USD na kurz 65,02 RUB/USD.  

V prvním čtvrtletí letošního roku Rusko koupilo 55 tun zlata. V loňském roce to bylo 274 tun. Celkové zlaté rezervy Ruska vzrostly na 2 168 tun a jsou šesté největší na světě. Prvenství ve velikosti zlatých rezerv si s velkým náskokem udržují Spojené státy, které vlastní 8 134 tun zlata. Druhou největší zásobu zlata o velikosti 3 370 tun má Německo.

Reklama

Tip: Cena zlata   Nákup zlata   Investice zlato   

Centrální banky v prvním čtvrtletí 2019 odkoupily 146 tun zlata, což bylo nejvíce od roku 2013. Kromě Ruska nakupují zlato i další země. Jedná se například o Kazachstán či Turecko. Oproti tomu Česká republika má jen minimum svých rezerv ve zlatě. V současné době má Česká národní banka méně než 9 tun zlata, což je zhruba třikrát méně než slovenská centrální banka. 

Reklama

Přečtěte si: Zlaté slitky   Investiční zlato


[sc:articleform id=12 articleid=936]





"Česká republika v letech 1997 a 1998 prodala 56 tun zlata. V té době šlo těžko předvídat, jak se cena zlata bude vyvíjet. Z dnešního pohledu lze říci, že se Česko svých zlatých rezerv nemělo zbavovat, protože tak učinilo za nevýhodných podmínek."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama