Spadla inflace v srpnu pod 2% hranici?

O dnešní hlavní ekonomické události je jasno. Již za pár okamžiků Český statistický úřad zveřejní, jak se vyvíjela tuzemská cenová hladina během měsíce srpna. Podle průzkumu agentury Bloomberg panuje až neobvykle vzácná shoda v rámci analytické obce, že inflace meziměsíčně stagnovala.

Spadla inflace v srpnu pod 2% hranici?
Vít Mikušek
Vít Mikušek

Pokud by se tato predikce naplnila, meziroční inflace by poklesla z červencových 2,2 % na 1,9-2,0 % v srpnu (roli by sehrály setiny). Nicméně prognózování inflace na měsíční bázi je zatíženo vysokým stupněm nejistoty zejména kvůli rozkolísanému vývoji cen potravin, které se v mnohých případech výrazně lišily od běžného sezónního vývoje. Nyní očekáváme podobný meziměsíční pokles jako v červenci, ale rizika jsou vychýlena oběma směry. Pokud by byl pokles cen potravin silnější, inflace by výrazněji poklesla pod 2% hranici. Naopak v případě podobného vývoje jako v dubnu, kdy ceny potravin skokově stouply, inflace by se zajisté udržela v horní části tolerančního pásma ČNB. Tomu by nezabránily ani po delší době klesající ceny pohonných hmot, které budou mít pozitivní dopad na srpnovou inflaci.

Z Německa dorazil již dnes ráno finální výsledek srpnové inflace. Úvodní odhady byly potvrzeny, když podle metodiky Eurostatu inflace klesla na rovná 2 % a podle národní metodiky Německého statistického úřadu dokonce až na 1,9 %. Tento výsledek včetně úvodního odhadu inflace v celé eurozóně (finální odhad v příštím týdnu) je dalším argumentem pro snížení sazeb ze strany ECB na svém čtvrtečním zasedání.

Reklama

Pohled zpět:              

Pásku nového týdne přestřihlo Ministerstvo práce a sociálních věcí, které publikovalo srpnovou statistiku o nezaměstnanosti. Podíl nezaměstnaných v souladu s naší i tržní prognózou zůstal v srpnu na stejné úrovni jako v červenci čili na 3,8 %. Přestože zůstáváme zemí s nejnižší nezaměstnaností v rámci Evropské unie, pozorujeme na trhu práce signály mírného ochlazování. Počet uchazečů o zaměstnání se meziročně zvýšil o více než 25 tisíc a naopak počet volných pracovních pozic byl o takřka 18 tisíc nižší.

V eurozóně byl zveřejněn index Sentix měřící sentiment mezi analytiky, jehož zářijový výsledek ale ukázal, že negativní nálada na starém kontinentu neustupuje. Zhoršení indexu z -13,9 na -15,4 bodů bylo překvapivé, jelikož trh předpokládal snížení míry pesimismu (-12,2 bodů).

Světové akcie vstoupily do nového týdne pravou nohou. Americký index S&P 500 si připsal téměř 1,2 % a ani německý DAX se svým ziskem 0,8 % příliš nezaostával. Zdá se, že někteří investoři chtěli využít příležitosti levnějších nákupů po poklesu cen akcií v minulém týdnu. Naopak se příliš nedalo pražské burze, která odepsala 0,2 %. Koruna se i před dnešním výsledkem tuzemské inflace drží nad hranicí 25 EUR/CZK.

Více o inflace ekonomika česko

Vít Mikušek
Vít Mikušek
analytik Raiffeisen Bank

Vít Mikušek je makroekonomickým analytikem Raiffeisenbank se zaměřením na oblast finančních trhů. Vystudoval magisterský obor Ekonomie a finance na Institutu ekonomických studií FSV UK, v rámci souběžného bakalářského studia na VŠE a FSV UK se věnoval teoretické ekonomii a veřejné politice. Do oblastí jeho zájmu patří globální politická ekonomie a finanční trhy včetně disruptivních technologií a kryptoměn. Před nástupem do Raiffeisenbank strávil 1,5 roku na výzkumné stáži na Yokohama National University v Japonsku.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama