Společnost GEVORKYAN vykázala 8,5% nárůst tržeb a 28,1% růst zisku EBITDA

GEVORKYAN je v souladu se svým finančním a investičním plánem...

Společnost GEVORKYAN vykázala 8,5% nárůst tržeb a 28,1% růst zisku EBITDA
 Redakce
Redakce

Globální dodavatel a technologický lídr v oboru práškové metalurgie, společnost GEVORKYAN, uveřejňuje své finanční výsledky za první polovinu roku 2022 a aktuální zprávy o své investiční a provozní činnosti nejen v návaznosti na své červnové IPO. Společnost GEVORKYAN a.s. v rámci svých pololetních finančních výsledků vykázala tržby z prodeje výrobků a služeb na úrovni 27,15 mil. EUR a zisk EBITDA 8,58 mil. EUR. V meziročním srovnání se stejným obdobím předchozího roku to znamená 8,5% nárůst tržeb a 28,1% nárůst zisku EBITDA. Pololetní finanční výsledky společnosti jsou tedy v souladu s pololetním, a tedy i ročním finančním plánem, přičemž některé z finančních výsledků stanovený plán dokonce překonaly. Tržby z prodeje výrobků a služeb překonaly stanovený plán pro první pololetí roku 2022 o 3,13 %, provozní zisk plán překonal o 2,88 % a zisk před zdaněním byl vyšší o 47,96 %. EBITDA se od plánu nijak výrazně neodchylovala, její rozdíl oproti plánu činil 0,13 % a EBITDA marže tak dosáhla úrovně 31,61 %. Společnost předpokládá, že finanční výsledky ve druhé polovině roku 2022 budou ještě více akcelerovány a stanovený roční plán bude splněn. Stejný průběh akcelerace finančních výsledků je možné vypozorovat z tabulky níže i v roce 2021.

Reklama

Aktuální zprávy ze společnosti

Společnost bezprostředně po úspěšném úpisu akcií zahájila realizaci svých rozvojových plánů. Aktuálně se jedná o následující projekty:

Reklama
  • V současnosti je již spuštěný nový generátor dusíku. Společnost si tedy sama vyrábí dusík a není tak závislá na jeho externích dodávkách. Zároveň společnost vzhledem k fixaci neovlivňuje ani zvyšování cen elektrické energie a ani zvyšování cen pohonných hmot.
  • Přístavba nové výrobní haly je těsně před dokončením.
  • Současně probíhá přestavba skladu materiálu.
  • Aktuálně je již v provozu nová MIM linka (vstřikové lisování kovů) využívána na nové projekty.
  • V současnosti je uváděn do provozu nově pořízený CNC lis, který bude využíván na nové projekty.
  • Společnost pomohla domovu důchodců ve Sliači, kterému darovala certifikované evakuační podložky pro případ požáru. Odkaz na více informací je zde.


Upozornění

Tento dokument v žádném ohledu neznamená nabídku nebo výzvu k prodeji nebo nákupu cenných papírů. Údaje zde obsažené mají čistě informativní charakter a pro jejich kontext a vysvětlení doporučujeme kontaktovat zástupce společností VERSUTE INVESTMENTS s.r.o., BH Securities a.s. nebo GEVORKYAN, a.s. uvedené výše. Veřejná nabídka akcií v České republice proběhla na základě prospektu akcií vyhotoveného podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/1129 o prospektu, který je k dispozici na webových stránkách společnosti GEVORKYAN, a.s.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama