Stavebnictví po obřím propadu roste jen mírně

Stavební produkce v roce 2021 zaznamenala meziroční růst o 1,4 procenta...

Stavebnictví po obřím propadu roste jen mírně
 Redakce
Redakce

Stavební produkce v roce 2021 zaznamenala meziroční růst o 1,4 procenta. V rámci pozemního stavitelství vzrostla produkce o 1,5 procenta. Inženýrské stavitelství zvýšilo svou produkci o 1,0 procenta. Vzhledem k nízké srovnávací základně z roku 2020 se pro loňský rok očekávalo silnější oživení ve stavebnictví. Výsledky jsou proto zklamáním.

Počet zaměstnanců ve stavebnictví se v roce 2021 meziročně snížil o 1,1 procenta. Nové zaměstnance nenalákal ani meziroční růst průměrné mzdy v tomto odvětví o 5,1 procenta. Stavebnictví se dlouhodobě potýká s nedostatkem českých zaměstnanců. Bude proto zapotřebí vydat více pracovních povolení pro cizince.

Reklama

 

[sc:mediahub id=415]

Reklama


V loňském roce uzavřely stavební podniky s 50 a více zaměstnanci 78 517 stavebních zakázek, což představuje meziroční nárůst o 15,3 procenta. Celková hodnota těchto zakázek činila 290,2 miliardy korun. Při realizaci zakázek se však naráželo na problémy se zásobováním stavebními materiály. To prodlužovalo výstavbu některých projektů.

 

Počet vydaných stavebních povolení v loňském roce meziročně vzrostl o 5,8 procenta na 90 960. Orientační hodnota těchto staveb činila 521,9 miliardy korun. Počet zahájených bytů v roce 2021 se meziročně zvýšil o 28,3 procenta na 45 244 bytů. Počet dokončených bytů se však zvýšil jen nepatrně o 0,7 procenta na 34 641 bytů.


Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama