Technologický index Nasdaq Composite vedl trhy vzhůru a zaznamenal nejlepší týden v tomto roce

Vzrostl o přibližně 6 %. Tento nejlepší týdenní výsledek zopakoval i benchmark S&P 500, který zaznamenal růst o 4 %, když si oba indexy v pátek připsaly pátý den růstu v řadě. Průmyslový index Dow Jones rovněž zakončil týden v zelených číslech, když vzrostl přibližně o 3 %.

Technologický index Nasdaq Composite vedl trhy vzhůru a zaznamenal nejlepší týden v tomto roce
Timur Barotov
Timur Barotov

Obchodníci se nyní nejvíce soustředí na to, zda Fed na konci svého dvoudenního zasedání ve středu sníží sazby o 25 bazických bodů, nebo se rozhodne pro razantnější snížení o 50 bazických bodů.

Bez ohledu na výši půjde o první snížení sazeb ze strany Fedu od začátku roku 2020. Bývalý prezident newyorského Fedu Bill Dudley uvedl, že existuje „silný důvod“ pro hlubší snížení, pokud členové FOMC skutečně usilují o „měkké přistání“ americké ekonomiky. To spolu s články Financial Times a Wall Street Journal, které naznačovaly, že tvůrci politiky váhají mezi variantami podpořilo očekávání skokového snížení sazeb. To ve výsledku výrazně podpořilo rally na akciových trzích. 

Reklama

Podle nástroje CME FedWatch Tool došlo v pátek k výraznému nárůstu očekávání snížení o 50 bazických bodů. V pátek odpoledne obchodníci přisuzovali zhruba 49% pravděpodobnost, že se tvůrci politiky k tomuto výraznějšímu snížení sazeb odhodlají, zatímco o den dříve to bylo jen 28 %. Pro obojí existují důvody. Na jedné straně inflace zůstává nad 2% cílem na roční bázi, přičemž vyšší než očekávané údaje o měsíční „jádrové“ inflaci naznačují, že by se Fed měl rozhodnout pro opatrnost a snížit sazby pouze o 25 bazických bodů. Další ekonomické údaje, včetně zprávy o zaměstnanosti však poukazují na oslabení trhu práce a z toho plyne, že centrální banka již může být pozadu. To je argument pro rychlejší snížení sazeb teď když oslabování ekonomiky má větší důležitost, než umírněný růst inflace.

Spolu s oznámením své politiky Fed také zveřejní aktualizované ekonomické prognózy ve svém Souhrnu ekonomických projekcí (SEP), včetně „dot plot“, který mapuje očekávání tvůrců politiky, kam by se úrokové sazby mohly v budoucnu ubírat. Na akciové trhy by zase mohla zavítat zvýšená volatilita bez ohledu na to, jakým směrem se Fed vydá. O to důležitější bude tisková konference předsedy Fedu Jeroma Powella, která se uskuteční po přijetí rozhodnutí. Pokud rozhodne pro snížení o 50 bb, Powell bude muset sdělit, že cílem tohoto opatření je podpořit výhled udržitelné expanze v prostředí nízké inflace. Pokud se místo toho FOMC rozhodne pro snížení o 25 bb, bude muset naznačit, že Fed je připraven uvolnit agresivněji při jakémkoli náznaku změkčení na trhu práce.

V úterý bude rovněž pečlivě sledován čerstvý údaj o maloobchodních tržbách USA, neboť investoři čekají, zda se podaří udržet červencové výrazné oživení tržeb. Ekonomové očekávají, že maloobchodní tržby v srpnu oproti předchozímu měsíci poklesly o 0,2 %, což by znamenalo výrazné zpomalení oproti překvapivému 1% růstu tržeb v červenci. Stále nejsou známky toho, že by se oslabení na trhu práce promítalo do pomalejšího růstu spotřebitelských výdajů.

Více o akcie burza usa nasdaq dow jones S&P500

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama