Týden ve znamení inflace a zasedání ECB

Kromě široce očekávaného snížení depozitní sazby o 25bb dojde i ke zúžení rozpětí mezi hlavní sazbou pro refinanční operace a depozitní sazbou na 15bb, hlavní sazba by tak měla spadnout z aktuálních 4,25 až na 3,65 %.

Týden ve znamení inflace a zasedání ECB
Vít Mikušek
Vít Mikušek

Tento týden očekáváme zásadní změnu nastavení úrokových sazeb v eurozóně, když ve čtvrtek proběhne měnově-politické zasedání ECB.

Dnes týden otevře aktuální míra nezaměstnanosti v České republice, kterou brzy zveřejní MPSV. Očekáváme, že podíl nezaměstnaných zůstane na úrovni 3,8 %. V eurozóně bude zveřejněn index Sentix měřící sentiment mezi analytiky, očekáváme jeho zlepšení z -13,9 na -10,5 bodů. Investoři do akcií v USA budou dnes večer také sledovat Apple Event, na kterém se očekává představení nového iPhone 16.

Reklama

V úterý dorazí první várka aktuálních dat o inflaci, v České republice očekáváme v souladu s trhem v srpnu meziměsíční stagnaci spotřebitelských cen, což v meziročním vyjádření značí růst o 1,9 %. Z Německa budou k dispozici finální data za srpen, podle metodiy Eurostatu by měla inflace zůstat na 2 %.

Ve středu bude publikována inflace ve Spojených státech, kde zatím ceny zůstávaly meziročně těsně pod 3 %. Trh očekává zpomalení jejich růstu v srpnu na 2,6 %, v případě jádrové inflace pak beze změny 3,2 %.

Reklama

Čtvrtek přinese hlavní událost týdne, a to měnově-politické zasedání ECB. Podle naší i tržní prognózy by mělo dojít k obnovení cyklu snižování sazeb v tempu -25bb. Pravděpodobnost tohoto kroku trh nyní zaceňuje na 98,5 %. Odpoledne dorazí ceny výrobců z USA, kde dochází k příznivějšímu vývoji než v případě spotřebitelských cen. Trh očekává zpomalení meziročního růstu cen ve výrobě z 2,2 % na 1,8 %. Ve 13 hodin zveme také na prezentaci aktuální makroekonomické prognózy našeho týmu s Helenou Horskou. Pro připojení využijte tento odkaz.

V pátek týden uzavře stav běžného účtu platební bilance v ČR, z eurozóny dorazí data o průmyslové výrobě, které se letos stále ještě nedaří. Odpoledne bude zveřejněn průzkum spotřebitelské důvěry v USA skrze University of Michigan, kde po propadu v druhém kvartále pomalu dochází opět ke zlepšení situace.

Pohled zpět:              

V pátek přibyly další dílky do skládačky české ekonomiky v podobě dat za zahraniční obchod a průmyslovou výrobu. V případě průmyslu byl letošní červenec ovlivněn celozávodními dovolenými v automobilovém průmyslu, a výroba tak meziročně poklesla v reálném vyjádření o 1,9 %. Vetšina ostatních odvětví mimo automotive se však opatrně přesouvá do plusových hodnot, což může značit potenciální zlepšení na obzoru, ačkoli výhled stále kalí zejména špatná situace v Německu. V případě bilance zahraničního obchodu došlo v červenci k nečekanému prvnímu deficitnímu výsledku v tomto roce, když klesala zahraniční poptávka, zatímco dovoz se snížil relativně méně. Kumulativně však bilance od začátku roku výrazně překonává celý loňský rok.

Více v komentáři (průmysl): https://investice.rb.cz/?c15002[key]=5246
Více v komentáři (zahraniční obchod): https://investice.rb.cz/?c15002[key]=5245

Z trhu práce ve Spojených státech v pátek dorazila další neuspokojivá čísla, když růst pracovních míst mimo zemědělský sektor z daleka neuspokojil očekávání trhu (+142 tis. vs odhad 160 tis.), zároveň byl revidován už tak značný propad z července z původních 114 tis. na pouze 89 tis. nových míst. Jedná se tak o poslední v řadě zklamání, které americký trh práce v minulém týdnu investorům připravil. Míra nezaměstnanosti však mírně klesla (z 4,3 % na 4,2 %) a pokračoval růst průměrné mzdy (3,8 % r/r).

Investoři na akciových trzích v minulém týdnu opět projevovali znepokojení nad kondicí americké ekonomiky, což bylo vidět na klesajících výnosech dluhopisů i akciových titulů. Index S&P 500 v pátek odepsal 1,73 %, jeho týdenní pokles pak činí více než 3,5 %. Německý index DAX v pátek ztratil 1,48 %, pražský PX klesl o mírnějších 0,16 %. Koruna zůstává takřka na hranici 25 EUR/CZK.

Více o akcie ekonomika

Vít Mikušek
Vít Mikušek
analytik Raiffeisen Bank

Vít Mikušek je makroekonomickým analytikem Raiffeisenbank se zaměřením na oblast finančních trhů. Vystudoval magisterský obor Ekonomie a finance na Institutu ekonomických studií FSV UK, v rámci souběžného bakalářského studia na VŠE a FSV UK se věnoval teoretické ekonomii a veřejné politice. Do oblastí jeho zájmu patří globální politická ekonomie a finanční trhy včetně disruptivních technologií a kryptoměn. Před nástupem do Raiffeisenbank strávil 1,5 roku na výzkumné stáži na Yokohama National University v Japonsku.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama