Zářijová zasedání centrálních bank uzavře ČNB

Tento týden přinese poslední z řady zasedání hlavních centrálních bank v tomto měsíci. Kromě maďarské národní banky se bude naše pozornost upínat zejména na rozhodnutí o úpravě úrokových sazeb ČNB. V souladu s trhem očekáváme, že cyklus uvolňování měnové politiky bude pokračovat a dojde ke snížení sazeb o 25bb.

Zářijová zasedání centrálních bank uzavře ČNB
Vít Mikušek
Vít Mikušek

Ačkoli bankovní rada uplatňuje obezřetný přístup, z posledních vyjádření jejích členů je zřejmé, že prostor pro další pokles sazeb vnímají i sami centrální bankéři.

Dnes týden otevřou předběžné odhady indexu nákupních manažerů (PMI) v Německu, v eurozóně i v USA podle agentury S&P Global. Očekáváme, že zhoršování podmínek ve zpracovatelském průmyslu bude pokračovat jak v Německu (odhad 41,7 vs 42,4 v srpnu), tak v eurozóně (odhad 45,6 vs 45,8 v srpnu). V případě USA trh také očekává zhoršení, ačkoli hodnota indexu by měla mírně vzrůst.

Reklama

V úterý se dozvíme nové hodnoty německého průzkumu Ifo. Očekáváme, že stejně jako v průmyslu se bude nálada mezi firmami dále mírně zhoršovat, a to jak na straně hodnocení aktuální, tak i budoucí situace. V Maďarsku bude zveřejněno měnově-politické rozhodnutí centrální banky, která by měla snížit základní sazbu o 25bb na 6,50 %. Očekáváme, že půjde o poslední snížení v tomto roce. Z USA pak dorazí průzkum spotřebitelské důvěry, v průměru se očekává mírné zhoršení.

Ve středu bude hlavní událostí zasedání České národní banky, která by měla opět snížit úrokové sazby ve stávajícím tempu o 25bb. Hlavní sazba by tak klesla na 4,25 %. Ze Spojených států pak dorazí statistika prodejů nových domů za měsíc srpen, kdy by mělo dojít k mírnému poklesu.

Reklama

Čtvrtek otevře průzkum společnosti GfK mezi domácnostmi v Německu ohledně jejich očekávané spotřebitelské nálady v říjnu. Podle tržního konsenzu by se záporná důvěra měla dále trendově zlepšovat. V USA bude zveřejněn finální odhad HDP ve 2. čtvrtletí, trh změnu neočekává (odhad 3 % r/r).

V pátek týden uzavře aktuální statistika nezaměstnanosti v Německu, po očištění o sezónní vlivy by měla zůstat beze změny (6 %). V eurozóně bude zveřejněna finální hodnota spotřebitelské důvěry, nejvíce však trhy mohou ovlivnit data z USA ohledně osobních příjmů a výdajů, a zejména pak vývoj cenového indexu PCE.

Pohled zpět:              

Závěr minulého týdne příliš nových dat neposkytl, kromě cen výrobců v Německu, o kterých jsme již referovali v pátek (růst o 0,2 % m/m), byla zveřejněna také předběžná data o spotřebitelské důvěře v eurozóně. Ta sice zůstala záporná, oproti předchozímu měsíci (-13,5) však došlo ke zlepšení (-12,9 v září), které mírně překonalo i většinu analytických odhadů. Již po dva roky tak opatrně pokračuje trend, kdy převaha pesimismu ohledně 12měsíčního výhledu individuální ekonomické situace postupně klesá.

Akciové trhy poslední den minulého týdne uzavřely převážně v červených číslech, ačkoli kumulovaná výkonnost za celý minulý týden zůstala veskrze pozitivní. V pátek tak americký index S&P 500 odepsal 0,19 %, německý DAX poklesl dokonce o téměř 1,5 %, naopak akcie na pražské burze v průměru uzavřely výše (+0,21 %). Koruna v pátek posílila, nyní se pohybuje kolem úrovně 25,06 EUR/CZK.

Více o ekonomika evropa

Vít Mikušek
Vít Mikušek
analytik Raiffeisen Bank

Vít Mikušek je makroekonomickým analytikem Raiffeisenbank se zaměřením na oblast finančních trhů. Vystudoval magisterský obor Ekonomie a finance na Institutu ekonomických studií FSV UK, v rámci souběžného bakalářského studia na VŠE a FSV UK se věnoval teoretické ekonomii a veřejné politice. Do oblastí jeho zájmu patří globální politická ekonomie a finanční trhy včetně disruptivních technologií a kryptoměn. Před nástupem do Raiffeisenbank strávil 1,5 roku na výzkumné stáži na Yokohama National University v Japonsku.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama