Offline Štěpána Křečka

Tomáš Halík: Svobodné rozhodování je náročná cesta

Tomáš Halík je profesorem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Od roku 1990 je prezidentem České křesťanské akademie a rektorem kostela Nejsvětějšího Salvátora. Od roku 2004 je farářem nově zřízené pražské akademické farnosti. Papež Jan Pavel II. ho jmenoval poradcem Papežské rady pro dialog s nevěřícími a papež Benedikt XVI. ho jmenoval čestným papežským prelátem. Získal nespočet ocenění a v roce 2014 bylo jeho celoživotní dílo oceněno Templetonovou cenou. Se Štěpánem v podcastu diskutovali nad řadou nejen teologických otázek.

Simona Kijonková: Stagnace vede k lenosti

Simona Kijonková je úspěšná česká podnikatelka, zakladatelka technologicko-logistické firmy Zásilkovna a také spolumajitelka a generální ředitelka holdingu Packeta. S ekonomem Štěpánem Křečkem si do podcastu Offline přišla popovídat o své podnikatelské cestě, životních hodnotách a přístupech, vzniku Zásilkovny a businessu, ale také ekonomice, investování či České poště.

Martin Kovář: Hlavní hráči dnešní světové politické scény

Martin Kovář je profesor historie a jeden z největších českých odborníků na dějiny 20. století. Působí jako zástupce vedoucího Katedry hospodářských dějin na VŠE v Praze. Je bývalým prorektorem Univerzity Karlovy. Na serveru INFO.CZ píše o historii a natáčí podcast Historie očima Martina Kováře a je také spoluautorem podcastu Nový svět. Se Štěpánem Křečkem diskutovali řadu otázek týkajících se současného dění ve světě v různých souvislostech.

Jindřich Vobořil: Prohibice je špatný sociální experiment

Jindřich Vobořil patří mezi přední české odborníky na drogovou problematiku. Aktuálně zastává pozici Národního protidrogového koordinátora, na které působil již v letech 2010 až 2018. Rovněž je ředitelem Společnosti Podané ruce o.p.s., která poskytuje komplexní systém adiktologických služeb. Se Štěpánem si v podcastu povídali o závislostech a návykových látkách, ale také o edukaci, prevenci a právním rámci dnes vedeného boje s drogami.

Tomáš Sedláček: Na Ukrajině se bojuje o ducha Evropy

Tomáš Sedláček je český ekonom, myslitel a vysokoškolský pedagog, který vyučuje na Metropolitní univerzitě Praha. Sám sebe označuje s nadsázkou za „filosofujícího ekonoma“. V minulosti byl poradcem prezidenta Václava Havla a ministra financí. Rovněž působil v Národní ekonomické radě vlády (NERV). Jeho hlavní publikace Ekonomie dobra a zla byla přeložena již do 23 jazyků. S hlavním ekonomem BHS Štěpánem Křečkem si v podcastu Offline povídali o prezidentských volbách, válce na Ukrajině a dalších nejen ekonomických tématech.
Reklama

Miroslav Bárta: Civilizace je na rozhraní, budoucnost je na nás

Miroslav Bárta vystudoval egyptologii a pravěkou a raně středověkou archeologii na Univerzitě Karlově v Praze. V roce 2009 byl jmenován profesorem pro obor egyptologie. Intenzivně se zabývá vývojem a kolapsem komplexních společností, koordinuje interdisciplinární výzkumy Českého egyptologického ústavu a zabývá se též archeologickým a kulturně-historickým pozadím Starého Zákona. Je držitelem řady ocenění a autorem mnoha úspěšných knih. Se Štěpánem si v podcastu Offline povídali o vzestupech a pádech civilizací, egyptologii, společenské smlouvě a dalších aktuálních tématech.

Václav Cílek: Sílí společnost rozdělení a konfliktu

Václav Cílek je český geolog, klimatolog, spisovatel a popularizátor vědy. V letech 1980 až 1990 pracoval v Hornickém ústavu Akademie věd ČR. Od roku 1990 pracoval v Geologickém ústavu Akademie věd ČR a v letech 1994 až 2001 v Centru teoretických studií. Od roku 2004 byl ředitelem Geologického ústavu Akademie věd ČR, ale později se rozhodl vrátit se na místo vědeckého pracovníka, aby se mohl více věnovat výzkumným pracím. Se Štěpánem si do podcastu Offline přišel popovídat o možné změně klimatu, ale třeba i o tom, co stojí za současnými společenskými změnami a jak se s nimi vypořádat.

Aleš Rod: Důchodový systém je jako lavina

Aleš Rod řídí výzkumné projekty Centra ekonomických a tržních analýz. Zároveň je členem správní rady Anglo-americké univerzity a členem Národní ekonomické rady vlády (NERV). Jeho výzkumný zájem se týká ekonomie regulace. V současnosti konzultuje projekty z digitální ekonomiky pro veřejný i soukromý sektor v ČR i v zahraničí. Se Štěpánem za mikrofonem pohovořili o aktuálních ekonomických tématech a zto z různých perspektiv.

Lubomír Lízal: Trhy je lepší překvapit, než se nechat vláčet

Lubomír Lízal je český ekonom. V minulosti působil na pozici člena bankovní rady ČNB a na pozici člena dozorčí rady společnosti ČEZ. Rovněž byl konzultantem Světové banky a členem Národní ekonomické rady vlády. V současné době působí jako docent na ČVUT a rovněž je členem řady renomovaných vědeckých rad. Se Štěpánem se na mikrofon pobavili o nastavení měnové politiky, návrzích Národní ekonomické rady vlády a fungování energetických burz.

Daniela Drtinová: Politické diskuse byly dříve konzistentnější

Daniela Drtinová je moderátorka, spolumajitelka DVTV a novinářka. V letech 1993 až 2014 působila v České televizi. Následně založila s Martinem Veselovským první internetovou televizi DVTV, kde moderuje diskusní pořady. Daniela Drtinová vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde získala malý i velký doktorát. Za svou práci byla oceněna Cenou Karla Havlíčka Borovského. Se Štěpánem si do podcastu Offline přišla popovídat o své letité žurnalistické praxi, plánech, některých rozhovorech i dalších tématech, které souvisejí s vydáváním nezávislého obsahu.

Tomáš Nidetzký: Cenová stabilita je předpokladem prosperity

Tomáš Nidetzký je ekonom, který donedávna zastával pozici viceguvernéra České národní banky. Dříve působil na mnoha významných pozicích v soukromém sektoru. Z pozice předsedy představenstva a generálního ředitele řídil Pojišťovnu České spořitelny či zastával pozici generálního ředitele obchodu a člena představenstva NN Penzijní společnosti pro ČR. Se Štěpánem se v podcastu bavili o inflaci, zásazích do ekonomiky i tom, jaké trendy a možný vývoj lze očekávat v nejbližších obdobích.
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama