Ranní zpravodaj: Čistý zisk firmy ČEZ v prvním čtvrtletí stoupl o čtvrtinu

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Čistý zisk firmy ČEZ v prvním čtvrtletí stoupl o čtvrtinu
Timur Barotov
Timur Barotov

Čistý zisk energetické firmy ČEZ letos v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o čtvrtinu na 13,6 miliardy korun (nad oček. dobré). Provozní výnosy naopak klesly o šest procent na 87,4 miliardy korun. Zároveň společnost potvrdila výhled hospodaření na celý letošní rok, oproti výchozí predikci zveřejněné v březnu tak zůstal beze změny. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) za celý rok předpokládá 115 až 120 miliard korun a čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy na úrovni 25 až 30 miliard korun.

Americké akcie v pondělí mnoho nepředvedly před týdnem inflačních údajů, které by mohly otřást cenami akcií. Index S&P 500 uzavřel na červené nule, podobně i Dow Jones, čímž přerušil devítidenní sérií růstu. Jen Nasdaq Composite lehce vyrostl o 0,3 %. Nejočekávanější zprávou pro investory v tomto týdnu je středeční zveřejnění dubnové zprávy o indexu spotřebitelských cen. Údaje o inflaci pomohou investorům určit, kdy by Fed mohl v letošním roce snížit úrokové sazby. Investoři očekávají, že jádrový index spotřebitelských cen v dubnu vzroste o 0,3 % oproti březnovému růstu o 0,4 %. Před údaji o spotřebitelské inflaci bude v úterý zveřejněn index cen výrobců, jehož mediánové odhady naznačují dubnový růst o 0,2 %. Mezi další ekonomické údaje, které jsou tento týden v hledáčku investorů, patří údaje o maloobchodních tržbách, které budou zveřejněny ve středu ráno, index důvěry stavitelů domů, údaje o zahájených stavbách bytů a stavebních povoleních a průzkum výrobní aktivity filadelfského Fedu.

Reklama

Americké státní dluhopisy v pondělí zeslábly zvýšeným inflačním očekáváním. Výnosy napříč spektrem splatností zmírnily svůj pokles poté, co průzkum newyorského Fedu ukázal, že očekávání amerických spotřebitelů ohledně inflace v příštím roce vzrostla na nejvyšší úroveň od listopadu. Dluhopisový trh zůstává rozpolcený mezi poptávkou správců aktiv, kteří jsou ochotni nakupovat při zvýšených úrovních výnosů, a rizikem, že inflace zůstane trvale výše. Ukazatele spotřebitelských cen za leden až březen překonaly konsenzuální prognózy, což podnítilo prudké výprodeje na trhu dluhopisů. Údaje za duben budou zveřejněny ve středu a budou následovat po úterních ukazatelích velkoobchodních cen. Představitelé centrální banky dávají najevo, že trpělivost při snižování sazeb je oprávněná. Guvernérka Fedu Michelle Bowmanová v pátek uvedla, že neočekává, že by bylo vhodné snížit úrokové sazby v roce 2024, a poukázala na přetrvávající inflaci v prvních měsících roku. Očekávání zářijového snížení sazeb o čtvrt procentního bodu se opět zvýšila na něco málo přes 70 % a listopadové snížení je opět plně zahrnuto v cenách. Za celý rok se však počítá s celkovým uvolněním sazeb o zhruba 41 bazických bodů, což je méně než 150 bazických bodů na začátku roku. Opatrnější přístup bude volit i ČNB, kdy podle včerejších údajů inflace v ČR se může zase zvedat. Import inflace z USA v Evropě již právě probíhá a mohli jsme to vidět i na inflačních údajích eurozóny v minulém týdnu. Pokud bude zítřejší inflační údaj v USA slabší, očekávám, že česká koruna může ještě víc zesílit proti USD a EUR a může to poslat výnosy desetiletých státních dluhopisů až ke 4,3 %.V opačném případě lze čekat reakci opačnou.


Reklama

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama