Investice.cz

Akcie v Číně za sebou mají nejlepší týden od roku 2008

Akcie v pevninské Číně za sebou mají nejlepší týden od globální finanční krize v roce 2008, jejich hlavní index přidal více než 15 procent. Akcie v Hongkongu pak zaznamenaly nejsilnější týdenní růst od roku 1998. K příznivému vývoji přispívají zejména opatření na podporu čínské ekonomiky. Analytici se navíc domnívají, že růst není zdaleka u konce.

Solidní růst USA ve 2.Q potvrzen

Dnešní den nabídne zajímavé údaje především ze Spojených států amerických. Zaměříme se zejména na výsledek cenového indexu PCE, který Fed upřednostňuje před běžněji používaným CPI. Inflace dle této metodiky podle trhu klesla z červencových 2,5 % na 2,3 % v srpnu.

Pohonné hmoty dále zlevní

Saúdská Arábie totiž přechází na politiku levné ropy, kterou chce „vyřídit“ americké břidličné těžaře – čímž též znesnadní přechod na elektromobilitu.

Společnost Nvidia ve středu vzrostla až o 3 %

Společnost Nvidia, která se pravidelně řadí mezi nejvyhledávanější akciové tituly ve středu vzrostla až o 3 % poté, co analytik Jordan Klein ze společnosti Mizuho citoval nedávnou zprávu společnosti Bain, podle níž by se trh s hardwarem a softwarem pro umělou inteligenci mohl do roku 2027 vyšplhat až na 990 miliard dolarů.

Reklama

EPH v pololetí snížil čistý zisk ze 47,7 mld. na 20 miliard Kč

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v prvním pololetí letošního roku snížil svůj čistý zisk z 1,9 miliardy eur (47,7 miliardy Kč) na 800 milionů eur (přes 20 miliard Kč). Klesl také provozní zisk (EBITDA) skupiny, a to meziročně o 29 procent na 1,44 miliardy eur (36,2 miliardy Kč).

Miroslav Singer: Snižovali jsme sazby v době, kdy Grosse podrželi komouši

V tomto díle Štěpán Křeček diskutoval s Miroslavem Singerem o nastavení základních úrokových sazeb a tlacích politiků na centrální banky. Debata se zaměřila na konflikty českých politiků s vedením České národní banky, a také na aktuální situaci kolem snižování úrokových sazeb v Česku. V závěru se diskuse zaměřila na kondici soukromého a státního sektoru, včetně významu státního sektoru, jeho financování a přínosu pro ekonomiku.

Vyplatí se ještě byty v Praze?

Nemovitosti v Praze jsou extrémně nedostupné a to mnohými způsoby pokřivuje českou ekonomiku. Mnozí lidé pracují polovinu času jen na to, aby měli střechu nad hlavou a vodu z kohoutku. V tomto ohledu jsme v Evropě extrémem. Hlavní prioritou tohoto videa je ovšem pohled na pražské byty z pohledu investora. Ceny bytů jsou extrémně vyšponované, růst jejich cen za poslední dekádu byl srovnatelný s americkým akciovým indexem S&P 500. Vyplatí se byty nakupovat i na těchto cenách? Ve videu se dozvíte, jak moc musí ceny nemovitostí růst v budoucnu, aby se koupě bytu v Praze investičně vyplatila. Také je potřeba si uvědomit, že pražské byty již nejsou tak bezpečná investice, jak je všeobecně přijato.

ČNB snižuje úrokové sazby

Mzdy totiž rostou znatelně méně, než čekala, a úrokové sazby redukují už i světově významné centrální banky. Bankovní rada České národní banky dnes rozhodla snížit svoji základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 4,25 procenta. Stalo se tak v souladu s převažujícím očekáváním.

Spojené státy obviňují firmu Visa z monopolu na trhu s debetními kartami

Spojené státy podaly žalobu na společnost Visa. Viní ji z nezákonného potlačování konkurence s cílem udržet si monopolní postavení na trhu s debetními kartami. V úterý to oznámilo americké ministerstvo spravedlnosti. Visa uvedla, že tato tvrzení jsou neopodstatněná a že se bude proti nim bránit u soudu, informovala agentura Reuters.

Splní dnes ČNB očekávání trhu?

Dnes nás čeká nejzajímavější událost v rámci tohoto týdne, a to měnově-politické zasedání České národní banky. Ta bude rozhodovat o dalším uvolnění měnové politiky, mezi analytiky panuje shoda ohledně očekávaného snížení úrokových sazeb o 25bb.

Chatbot firmy Meta promluví hlasem celebrit

Americká internetová společnost Meta Platforms plánuje tento týden oznámit uzavření smlouvy s pěti celebritami, které propůjčí svůj hlas chatbotu Meta AI. Agentuře Reuters to řekl zdroj obeznámený s plány firmy.

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama