Akcie se nacházejí uprostřed velmi významného týdne

Těsně před klíčovým zasedáním Fedu a čtvrtletními zprávami velkých technologických společností americké akcie klesly, přičemž je nejvíce táhne dolů společnost Nvidia, která je největším výrobcem čipů. Index S&P 500 se snížil o 0,5 %, zatímco technologický Nasdaq Composite klesl zhruba o 1,3 %. Index Dow Jones vzrostl o 0,5 %.

Akcie se nacházejí uprostřed velmi významného týdne
Timur Barotov
Timur Barotov

Akcie se nacházejí uprostřed velmi významného týdne, který zahrnuje rozhodnutí Fedu o úrokových sazbách, červencovou zprávu o zaměstnanosti a výsledky čtyř z „velké sedmičky“. To vše bude klíčové pro investory, kteří se zajímají o to, zda je nedávný pokles akcií u konce, protože zvažují očekávání snížení sazeb a obavy, že velké technologické firmy ztratily své kouzlo poháněné umělou inteligencí. Akcie polovodičových společností v úterý zaostávaly, přičemž akcie společnosti Nvidia při závěrečném zvonění klesly o 7 %. Navzdory nervozitě z AI se v této výsledkové sezóně objevilo pozoruhodné téma - ochota investorů podpořit společnosti, které zveřejňují slabé výsledky, ale nastiňují brzký obrat ve svém podnikání (viz McDonald's).

Důsledky výpadku software kyberbezpečnostní společnosti z počátku tohoto měsíce mají i nadále dopad na cenu akcií. Akcie CrowdSrike v úterý klesly o 11 % po zprávě CNBC, že Delta Air Lines vymáhá po firmě i Microsoftu případné odškodné za globální výpadek IT. Delta Airlines údajně musela v souvislosti s výpadkem zrušit 6000 letů a odhaduje škody na půl miliardy USD. Akcie platební společnosti Paypal vzrostly o téměř 8 % poté, co vykázaly zisk za druhé čtvrtletí, který překonal očekávání jak na úrovni tržeb, tak zisku. Společnost vykázala tržby ve výši 7,89 miliardy USD, čímž překonala odhady ve výši 7,82 miliardy USD. Upravený zisk na akcii rovněž překonal odhady, když dosáhl 1,19 USD oproti odhadům analytiků ve výši 1,00 USD. Od počátku roku však akcie jde spíše do strany. Investoři potrestali akcie Procter and Gamble 5,5% poklesem a také akcie Merck and Company 9,5% poklesem za nedostatečně silný výhled, nebo slabší kvartální výsledky. 

Reklama

Počet volných pracovních míst USA se v červnu zhruba nezměnil a oproti předchozímu měsíci mírně poklesl. Nové údaje Úřadu pro statistiku práce zveřejněné v úterý ukázaly, že na konci června bylo otevřeno 8,18 milionu pracovních míst, což je pokles oproti 8,23 milionu volných pracovních míst v květnu. Květnový údaj byl revidován z původně uváděných 8,14 milionu volných pracovních míst na vyšší. Ekonomové oslovení agenturou Bloomberg očekávali, že zpráva v červnu vykáže 8 milionů volných pracovních míst. Průzkum volných pracovních míst a fluktuace pracovních sil (JOLTS) rovněž ukázal, že během měsíce bylo přijato 5,3 milionu nových zaměstnanců, což je oproti květnu mírný pokles. Celkově tak údaje poukazovaly spíše na odolnější pracovní trh, než se čekalo, což není něco, co by mělo Fed přimět ke dřívějšímu snižování úrokových sazeb. 

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Více o akcie burza nasdaq dow jones S&P500 usa

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama