Akcie zažily nejlepší týden v roce 2024

Akcie zažily nejlepší týden v roce 2024, protože čerstvé ekonomické údaje pomohly zmírnit obavy z recese. Za celý týden vzrostl index S&P 500 o téměř 4 % a index Nasdaq Composite o více než 5,2 %. Průmyslový index Dow Jones mezitím vzrostl o téměř 3 %.

Akcie zažily nejlepší týden v roce 2024
Timur Barotov
Timur Barotov

V nadcházejícím týdnu, který bude v ekonomickém kalendáři klidný, se pozornost trhu přesune na Federální rezervní systém, neboť se očekává, že předseda Jerome Powell vystoupí v pátek ráno na sympoziu v Jackson Hole. Na straně podniků budou nadále v centru pozornosti zprávy o výsledcích maloobchodu, kde se očekávají oznámení společností Lowe's, Target, Macy's, TJX a BJ's.

Tento týden se všechny oči upřou k horám ve Wyomingu, kde se koná sympozium Fedu v Jackson Hole, což je každoročně nejlepší příležitost vidět nositele Nobelovy ceny za ekonomii v kovbojském klobouku. Vrcholem bude pátek, kdy v 10 hodin newyorského času vystoupí předseda Jerome Powell s projevem o ekonomickém výhledu. Trhy očekávají potvrzení, že Fed v září sníží sazby. Větší zvídavost však provází to, co se stane poté, a tempo dalšího snižování sazeb v příštích několika měsících, protože inflace ačkoli stabilně klesá ještě není na cíli. V pátek vystoupí také guvernér Bank of England Andrew Bailey a o den později hlavní ekonom Evropské centrální banky Philip Lane. Konference je obvykle vhodná pro příval dalších komentářů od široké škály politiků a ekonomů. Je pravděpodobné, že Powell využije svého projevu v Jackson Hole k prohlášení, že brzy nastane vhodný čas ke snížení sazeb. Pozornost se tak zaměří na užší otázku: Bude, nebo nebude signalizovat otevřenost vůči snížení sazeb o 50 bazických bodů? Nemyslím si, že Powell bude nějak zvlášť inklinovat k rapidnímu snížení sazeb o 50 bp., takové tempo snižování je spíše charakteristické v recesích. 

Po dvou týdnech, kdy se na trzích odehrávaly výkyvy, se index S&P 500 vrátil do blízkosti rekordních hodnot. Technologické akcie se odrazily od nedávného dna a v posledních několika seancích vedly trh vzhůru. Dohromady se zdá, že v polovině srpna je trh tam, kde do měsíce vstoupil. Někteří stratégové však tvrdí, že po nejhorším výprodeji v roce 2024 se nyní věci mají trochu jinak. „Vzhledem k propadu trhu, zejména k agresivnějšímu propadu na růstové straně trhu, vypadá nyní sentiment mnohem vyváženěji, než tomu bylo při vstupu do tohoto měsíce,“ uvedl ředitel pro akciové strategie Citi US Drew Pettit. Pettitův tým používá k určení nálady na trhu ukazatel zvaný Levkovichův index, který mimo jiné zohledňuje krátké pozice investorů a finanční páku. Aktuální hodnota je 0,31, což je pod úrovní 0,38, která signalizuje, že se trhy dostaly do euforie. Když trh vstupuje do euforie, často následuje pokles. To přispívá k úvaze týmu akciové strategie Citi, že akcie ještě letos mají prostor pro růst. Citi předpokládá, že index S&P zakončí rok na úrovni 5 800 bodů. A vzhledem k tomu, že růstové oblasti trhu, jako jsou technologie, jsou těmi, které nedávný pokles zasáhl nejsilněji, Pettit uvedl, že růstové akcie nyní vypadají atraktivně. 

Více o akcie burza usa nasdaq dow jones S&P500

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama