Americké akcie se ve čtvrtek ocitly pod silným prodejním tlakem

Slabé ekonomické údaje a další prudký výprodej akcií čipových společností způsobily ztráty všech tří hlavních indexů den poté, co Fed naznačil pravděpodobné snížení sazeb v září. V čele ztrát stál technologický Nasdaq Composite, který po zahájení čtvrteční seance v zelených číslech klesl o 2,3 %.

Americké akcie se ve čtvrtek ocitly pod silným prodejním tlakem
Timur Barotov
Timur Barotov

Philly Semiconductor Index se propadl o více než 7 %, když společnost Arm Holdings po neuspokojivých výsledcích klesla o 15 % a stáhla dolů další lídry trhu včetně společností Nvidia a AMD, které se propadly o více než 7 %, resp. 8 %. Referenční index S&P 500 klesl o 1,4 %, zatímco index Dow Jones ztratil 1,2 %. Výnos desetiletých státních dluhopisů se poprvé od února posunul pod úroveň 4 % v důsledku slabších amerických PMI údajů. Index Russell 2000 citlivý na úrokové sazby taktéž ve čtvrtek klesl o více než 3 %.

Nejnovější čtvrteční údaje ISM ukázaly, že výrobní sektor v USA se během července dále propadl do oblasti kontrakce. Další zveřejněné údaje ukázaly, že počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti se minulý týden zvýšil na jedenáctiměsíční maximum a výdaje na stavebnictví v červnu nečekaně poklesly.

Reklama

Akcie společnosti Apple se po skončení obchodování pohybovaly v lehce záporných číslech v reakci na zveřejnění čerstvých kvartálních výsledků. Za toto čtvrtletí Apple vykázal zisk na akcii ve výši 1,40 USD a tržby 85,78 miliardy USD. Analytici podle odhadů sestavených agenturou Bloomberg očekávali, že Apple vykáže zisk na akcii ve výši 1,35 USD a tržby 84,4 miliardy USD. Wall Street také pozorně sledovala výsledky společnosti Apple v Číně, která je jedním z jejích nejdůležitějších trhů a kde zároveň společnost bojuje o získání podílu na trhu od domácích rivalů včetně Huawei. Apple se mimo jiné připravuje na uvedení svého dalšího iPhonu v září. Příjmy společnosti Apple z Velké Číny dosáhly 14,7 miliardy USD. Analytici očekávali tržby ve výši 15,2 miliardy dolarů. Ve stejném čtvrtletí loňského roku Apple vykázal příjmy z Číny ve výši 15,7 miliardy dolarů. Navzdory tomuto nesplnění se tržby společnosti v regionu obecně zlepšují. 

Akcie Amazonu ve čtvrtek po skončení obchodování klesly o více než 5 % poté, co společnost oznámila údaje o tržbách, které zaostaly za očekáváním, a zároveň zklamaly její výhled. Čisté tržby společnosti Amazon vzrostly oproti předchozímu roku o 10 %, přičemž v čele stojí její cloudový segment AWS, kde tržby vzrostly o 19 %. Provozní příjmy AWS vzrostly na 9,3 miliardy dolarů z 5,4 miliardy dolarů před rokem. Výhled společnosti na aktuální čtvrtletí však zklamal, když prognózy tržeb se podle údajů agentury Bloomberg pohybují v rozmezí 154 až 158,5 miliardy dolarů, což je pod výhledem Wall Street, která očekávala tržby ve výši 158,4 miliardy dolarů.

Více o akcie burza nasdaq dow jones S&P500 usa

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama