Americké akcie v pondělí uzavřely smíšeně bez větších změn

Wall Street se připravuje na týden plný klíčových ekonomických údajů. Referenční index S&P 500 skončil beze změny, zatímco technologický Nasdaq Composite vzrostl přibližně o 0,2 %. Průmyslový index Dow Jones  mezitím klesl zhruba o 0,4 %.

Americké akcie v pondělí uzavřely smíšeně bez větších změn
Timur Barotov
Timur Barotov

Pokud jde o jednotlivé akciové pohyby, společnost Nvidia zakončila den přibližně o 4 % výše, což vyvolalo rally v technologickém sektoru. Podle stratégů bude současná volatilita pravděpodobně pokračovat a to i s ohledem na velmi důležité údaje, které trhům prozradí, jakým směrem se vyvíjí ekonomická aktivita. Středa poskytne nový pohled na stav inflace díky nejnovějšímu zveřejnění indexu spotřebitelských cen. Ve čtvrtek pak přijdou dva klíčové údaje o stavu amerického spotřebitele: údaj o červencových maloobchodních tržbách a výsledky společnosti Walmart.

Akcie společnosti Nvidia v pondělí ráno vzrostly o více než 5 % a vedly tak k růstu indexu Nasdaq Composite, Wall Street se stále zajímá o zpoždění nové generace čipů Blackwell. Analytik UBS Timothy Arcuri v pondělní zprávě klientům ponechal na akciích rating Buy a cílovou cenu 150 USD a zároveň poznamenal, že podle něj se dodávky zákazníkům čipu Blackwell pravděpodobně zpozdí "maximálně" o čtyři až šest týdnů. "Hlavní zákazníci by měli mít první dodávky Blackwell v dubnu 2025," napsal Arcuri. "Laboratoře umělé inteligence stále zvyšují a prodlužují své závazky na dodávky a podíl podniků na skladbě poptávky rychle roste - obojí je býčí ukazatel." Arcuri navíc tvrdí, že trh možná podceňuje budoucí růst zisků společnosti Nvidia. Arcuri se domnívá, že trh v současnosti počítá s vrcholem růstu zisků společnosti Nvidia v roce 2025. Arcuri však tvrdí, že rok 2026 "se vzhledem k našim diskusím se zákazníky jeví jako pravděpodobnější". 

Společnost Trump Media & Technology Group dostala v pondělí odpoledne ránu poté, co se bývalý prezident Donald Trump vrátil na X jen několik hodin před svým očekávaným rozhovorem s Elonem Muskem. Bylo to poprvé od 24. srpna 2023, kdy Trump na svém účtu X publikoval. Akcie mateřské společnosti Trumpovy sociální platformy Truth Social klesly až o 7 % a obchodovaly se na úrovni kolem 24,50 USD. Od Bidenova odstoupení od kandidatury zůstávají akcie pod tlakem, protože viceprezidentka Kamala Harrisová, předpokládaná demokratická kandidátka na prezidentku, v nejnovějších průzkumech vede před Trumpem.

Více o akcie burza nasdaq dow jones S&P500 usa

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama