Americké akcie ve středu rostly a investoři trávili poslední rozhodnutí Federálního rezervního systému

Index S&P 500 vzrostl o téměř 1,6 %, zatímco technologický Nasdaq Composite stoupl o více než 2,6 %. Průmyslový index Dow Jones vzrostl o skromnějších 0,2 %. Řada pozitivních zpráv však podněcuje návrat akcií čipových společností, přičemž akcie AMD získaly podporu díky lepšímu výsledku hospodaření založeného na umělé inteligenci.

Americké akcie ve středu rostly a investoři trávili poslední rozhodnutí Federálního rezervního systému
Timur Barotov
Timur Barotov

Společnost Nvidia vzrostla o více než 12 % a znovu získala půdu pod nohama ztracenou při prudkém úterním poklesu. Ve středu také banka Morgan Stanley poznamenala, že nedávný 25% pokles akcií Nvidia představuje „dobrý vstupní bod“, což znamená změnu sentimentu v jinak těžkém červenci pro lídra v oblasti umělé inteligence.

Federální rezervní systém v očekávaném kroku ponechal úrokové sazby na stejné úrovni, ale naznačil, že se blíží ke snížení sazeb, protože dosahuje většího pokroku na cestě ke snížení inflace. Centrální banka hlasovala pro zachování své základní úrokové sazby v rozmezí 5,25-5,50 %. Rozhodnutí bylo jednomyslné. Sazba federálních fondů se v tomto rozmezí pohybuje od loňského července v rámci agresivní kampaně Fedu na zkrocení inflace, která se nafoukla během pandemie. Představitelé Fedu však naznačili, že se blíží důvěře potřebné ke snížení sazeb, protože se inflace nadále ochlazuje a trh práce zpomaluje, což zvyšuje pravděpodobnost snížení sazeb na příštím zasedání 17.-18. září. Rovněž uvedli, že rizika pro obě strany jejich duálního mandátu - inflaci a plnou zaměstnanost - „se nadále posouvají k lepší rovnováze“ - což je změna oproti „posunula se k lepší rovnováze“. „Výhled je nejistý a Výbor věnuje pozornost rizikům pro obě strany svého duálního mandátu,“ uvádí se v prohlášení.

Reklama

Předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell na své středeční tiskové konferenci upozornil na vítaný posun v údajích o inflaci za posledních několik měsíců. „Jedná se o širší dezinflaci,“ řekl Powell. Dodal, že kromě dezinflace pouze u zboží, která byla pozorována v průběhu roku 2023, údaje nyní ukazují pokles cen služeb nesouvisejících s bydlením a služeb v oblasti bydlení. "Ale myslím, že... musíme mít větší jistotu, že jsme na dobré cestě k poklesu na 2 %, naše důvěra nicméně roste, protože dostáváme dobré údaje“. „Pokles primárního nájemného a ekvivalentního nájemného vlastníků v červnových údajích o indexu spotřebitelských cen je 'game changer' a měl by významně posílit důvěru představitelů Fedu, že inflace zůstává na trajektorii zpět ke svému 2% cíli,“ uvedl hlavní ekonom Deutsche Bank v USA Brett Ryan. „Pro jistotu bude Fed pravděpodobně chtít vidět ještě několik dalších dobrých údajů, aby potvrdil pokles, ale historicky je nájemné poměrně odolná položka- tj. má tendenci přetrvávat“. Pokud páteční červencová zpráva o zaměstnanosti odhalí, že míra nezaměstnanosti během měsíce vzrostla na 4,2 %, bude spuštěno Sahmovo pravidlo. Sahmovo pravidlo, které vypracovala ekonomka Claudia Sahmová, říká, že americká ekonomika vstoupila do recese, pokud tříměsíční průměr národní míry nezaměstnanosti vzrostl o 0,5 % nebo více oproti předchozímu 12měsíčnímu minimu. Od počátku 70. let 20. století toto pravidlo úspěšně předpovídá recesi ve 100 % případů.

Avšak ekonomové, včetně samotné Sahmové, jsou vzhledem k současné ekonomické situaci opatrní, pokud jde o použití takového výsledku k závěru o blížící se recesi americké ekonomiky. „Nárůst míry nezaměstnanosti není tak zlověstný, jak by se za normálních okolností zdálo,“ napsala Sahmová 26. července v příspěvku na serveru Substack. Ve středu Powell na přímý dotaz, zda by spuštění pravidla bylo problémem, upřesnil, že Sahmovo pravidlo je „statistickou zákonitostí“, nikoli „ekonomickým pravidlem, které vám říká, že se něco musí stát“. Powell se dále vyjádřil k seznamu ukazatelů recese, které se během současného hospodářského cyklu neukázaly jako přesné, a poznamenal, že „historie se neopakuje, ale rýmuje“. „Nezapomínejme, že v této pandemické éře bylo porušeno tolik zdánlivých pravidel, jako je pro začátek inverzní výnosová křivka,“ řekl Powell. „Tolik domnělých moudrostí prostě nefungovalo.“ Jako důvod, proč je současná ekonomická situace jiná než v minulosti, Powell uvedl jedinečnou situaci inflace vycházející z pandemické výluky, kdy byla nabídka omezena, zatímco poptávka prudce vzrostla. „Celá situace není stejná jako mnoho jiných předchozích inflačních skoků nebo poklesů, které jsme viděli, nebo hospodářských cyklů, které jsme viděli,“ řekl Powell. „Takže se musíme naučit být velmi opatrní v úsudcích, které děláme.“

Reklama

 

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Více o akcie burza usa nasdaq dow jones S&P500

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama