Americké akcie zakončily úterní seanci pevně v zelených číslech

Americké akcie zakončily úterní seanci pevně v zelených číslech po třídenním propadu, který vymazal velkou část tržních zisků z roku 2024. Benchmark S&P 500 a technologický Nasdaq Composite vedly denní seanci, přičemž každý z nich vzrostl přibližně o 1 %. Dow Jones uzavřel růstem o přibližně 0,8 %.

Americké akcie zakončily úterní seanci pevně v zelených číslech
Timur Barotov
Timur Barotov

"Ukazatel strachu" Wall Street - index volatility CBOE - se v pondělí dotkl nejvyšší úrovně od počátku pandemie COVID-19. V úterý se propadl zpět na nízké úrovně. Obnovy se dočkaly i některé z největších titulů na trhu. Akcie "velké sedmičky" v pondělí ztratily více než 650 miliard dolarů tržní kapitalizace, ale v úterý se jim dařilo lépe. Společnost Nvidia, která vedla v poklesu, vzrostla o více než 3,6 %. Tesla a Microsoft vzrostly přibližně o 1 %, zatímco Meta vyskočila o téměř 4 %. Spolu s nimi rostly i kryptoměny. Bitcoin vzrostl zpět nad úroveň 55 000 USD. Mezitím se ustálil i globální výprodej: Japonský index Nikkei uzavřel růstem o více než 10 %.

Akcie se v úterý vrátily zpět nahoru, investoři přehodnotili obavy z recese po pátečních slabých údajích o zaměstnanosti, spolu s překvapivým zvýšením úrokových sazeb ze strany Bank of Japan. Stratégové z Wall Street však tvrdí, že intenzivní reakce trhu byla přehnaná. Agresivní obavy z recese "byly velmi přehnané", uvedl hlavní globální stratég Principal Asset Management. "To, co vidíte nyní, je tak trochu důkazem, že možná obavy z ekonomiky nejsou silně opodstatněné". Scott Wren globální akciový stratég Wells Fargo Investment Institute, dodal, že si nemyslí, že by americká ekonomika upadla do recese. "Uvolnění carry trade s tím pravděpodobně mělo něco společného, ale ve skutečnosti strach, který zachvátil trh po zprávě z minulého pátku, byl ten, že nás čeká recese." Wren uvedl, že v příštích několika čtvrtletích očekává zpomalení ekonomiky, ale že se růst "pravděpodobně zlepší ve druhé polovině příštího roku". 

V reakci na poslední opatření trhy rychle překalibrovaly šance na další snížení sazeb, které by mělo přijít v letošním roce. Od úterního rána trhy podle nástroje CME FedWatch Tool oceňují zhruba 95% šanci na snížení úrokových sazeb o 50 bazických bodů do konce zářijového zasedání Fedu, přičemž před týdnem byla tato šance 13%. Hlavní ekonom Apollo Global Management Torsten Sløk však uvedl, že trh "počítá s příliš velkým počtem snížení". Někteří komentátoři trhu dokonce navrhovali, aby Fed nouzově snížil sazby ještě před zářijovým zasedáním. Sløk dodal, že vzhledem k volatilním výkyvům by investoři měli brát to, co trh předpovídá, s "rezervou". Sløk také poukázal na údaje, které ukazují, že spotřebitelé stále utrácejí za letenky, stravování a pobyty v hotelech, aby dokázal, že spotřebitelé v tuto chvíli vykazují jen málo známek toho, že by se stáhli. "Celkově prostě není mnoho důkazů o tom, že by se ekonomika nacházela v recesi nebo že by byla na cestě do recese," řekl Sløk.

Více o akcie burza usa nasdaq dow jones S&P500

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama