Den daňové svobody můžeme slavit 22. května nebo 23. června

Dnešním dnem končí virtuální období, kdy odevzdáváme všechny příjmy státu a začínáme pracovat sami na sebe.

Den daňové svobody můžeme slavit 22. května nebo 23. června
 Redakce
Redakce

Dnešním dnem končí virtuální období, kdy odevzdáváme všechny příjmy státu a začínáme pracovat sami na sebe. Tomuto dni se říká den daňové svobody a letos jej můžeme slavit nejdříve od roku 2000, kdy tento indikátor vznikl. Záleží však na tom, jakou metodu výpočtu zvolíme. V případě, že budeme počítat poměr mezi veřejnými výdaji a hrubým domácím produktem, můžeme den daňové svobody slavit 22. května a připojit se tak k Liberálnímu institutu, který využívá tuto metodiku.

Den daňové svobody můžeme stanovit i na základě poměru mezi celkovými daňovými příjmy a čistým národním důchodem. Tuto metodiku využívá společnost Deloitte a oproti předešlé má několik výhod. Ve výpočtu je zahrnuto opotřebení kapitálu a zohledňuje se původ výnosů. Díky tomu je přesněji kalkulován dopad daňové zátěže na české občany. Samotný den daňové svobody se však odsune až na 23. června.

Reklama


[sc:articleform id=10 articleid=590]

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama