Index S&P 500 vzrostl téměř 1 %

Americké akcie v pondělí uzavřely na maximech seance poté, co zaznamenaly nejlepší týden za poslední rok a trhy tak pokračovaly v prudkém obratu výprodeje na začátku srpna. Index S&P 500 vzrostl téměř 1 %. Průmyslový index Dow Jones si rovněž připsal 0,6 %, zatímco technologický Nasdaq Composite vzrostl zhruba o více než 1,4 %.

Index S&P 500 vzrostl téměř 1 %
Timur Barotov
Timur Barotov

Růst akcií vedly technologické a spotřební společností, přičemž index S&P 500 prodloužil sérií úspěšných obchodních seancí na osm, což je nejdelší série od listopadu loňského roku. Také Nasdaq si připsal osmou vítěznou seanci v řadě, nejvíce se na růstu technologického indexu podílely společnosti Nvidia a Tesla. V klidném týdnu co do ekonomických údajů se pozornost již upíná k pátečnímu projevu předsedy Fedu Jeroma Powella na sympoziu centrální banky v Jackson Hole. S tím, jak roste důvěra v „měkké přistání“ ekonomiky - Goldman Sachs nyní vidí nižší pravděpodobnost recese -, není pro investory otázkou, zda Fed v září sníží úrokové sazby, ale o kolik.

V pondělí ráno obchodníci podle nástroje CME FedWatch odhadovali 72% šanci, že Fed na tomto zasedání sníží sazby o 0,25 %, a 28% šanci na snížení o 0,50 %. Středeční zveřejnění zápisu z červencového zasedání Fedu by však mohlo tyto sázky zvrátit. Mezitím budou investoři také bedlivě sledovat Národní konvent Demokratické strany, který začíná v pondělí a mohl by přinést více informací o tom, co lze očekávat od prezidentské kandidátky Kamaly Harrisové. V úterý investoři obdrží další údaje o zdraví spotřebitelů poté, co společnost Lowe's oznámí své čtvrtletní výsledky. Lowe's bude pravděpodobně v obdobně obtížné situaci, jako společnost Home Depot protože zákazníci v současném složitém makroekonomickém prostředí odkládají renovace domů. Očekává se, že tržby v prodejnách stejného typu poklesnou o 4,4 %. Pro maloobchodního prodejce domácích potřeb by to znamenalo již sedmé čtvrtletí poklesu tržeb v řadě. Tento týden zveřejní své výsledky také maloobchodní prodejci Target, Macy's, The TJX Companies a BJ's Wholesale Club.

Více o akcie burza usa nasdaq dow jones S&P500

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama