Index S&P 500 zaznamenal na konci srpna čtvrtý ziskový měsíc po sobě

Za celý měsíc přidal index S&P 500 téměř 2,3 %, zatímco index Dow Jones Industrial Average přidal téměř 1,8 % a nachází se na historickém maximu. Mezitím index Nasdaq Composite přidal více než 0,6 %.

Index S&P 500 zaznamenal na konci srpna čtvrtý ziskový měsíc po sobě
Timur Barotov
Timur Barotov

Americké trhy budou v pondělí zavřené kvůli Svátku práce a poté se pozornost zaměří na příchozí údaje z trhu práce, které budou zveřejněny v průběhu týdne. Srpnová zpráva o zaměstnanosti, která má být zveřejněna v pátek, bude v nadcházejícím týdnu v čele ekonomických zpráv, neboť investoři budou zjišťovat, zda známky zpomalení v červencové zprávě o zaměstnanosti byly přehnané, nebo zda se jedná o včasné varování před širším zpomalením. Na programu jsou také aktualizované údaje o počtu volných pracovních míst a růstu mezd v soukromém sektoru, stejně jako kontrola aktivity v sektoru služeb a zpracovatelském průmyslu. Z podnikových zpráv jsou v čele klidného týdne na zveřejňování výsledků čtvrtletní zprávy společností Broadcom a Dick's Sporting Goods.

V červenci přibylo v americké ekonomice 114 000 pracovních míst, což je výrazně pod odhady, zatímco míra nezaměstnanosti dosáhla 4,3 %, což je nejvyšší úroveň za téměř tři roky. Tato zpráva podnítila obavy z recese, protože vzrostly obavy z oslabení trhu práce. V následujících týdnech však další údaje naznačovaly, že americká ekonomika zůstává poměrně odolná. Žádosti o podporu v nezaměstnanosti, týdenní ukazatel, který ekonomové používají ke sledování trhu práce v období mezi zprávami o zaměstnanosti, obrátily svůj vzestupný trend zaznamenaný v červenci. A mnozí ekonomové se domnívají, že to ukazuje na příčiny související s počasím, které ovlivnily červencovou zprávu o zaměstnanosti a nadhodnotily tak slabost trhu práce. Ekonom banky Morgan Stanley Sam Coffin minulý týden v poznámce klientům tvrdil, že velkým důvodem, proč nezaměstnanost v červenci dosáhla 4,3 %, byl neobvykle velký nárůst dočasného propouštění. Vzhledem k tomu, že bezprostřední šok na texaském trhu práce způsobený hurikánem Beryl odezní, Coffin nepředpokládá, že by se opakoval. Coffin a ekonomický tým Morgan Stanley předpokládají, že nezaměstnanost klesne na 4,2 %.

Více o akcie burza usa nasdaq dow jones S&P500

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama