Koronavirus výrazně snížil počet sňatků

Na konci prvního pololetí letošního roku měla Česká republika 10 699 142 obyvatel...

Koronavirus výrazně snížil počet sňatků
 Redakce
Redakce

Na konci prvního pololetí letošního roku měla Česká republika 10 699 142 obyvatel. Ve stejném období před rokem to bylo o 29 818 lidí méně. Jen za období od ledna do června 2020 v naší zemi přibylo 5 203 obyvatel. Přirozený přírůstek obyvatelstva, tedy rozdíl mezi živě narozenými a zemřelými, byl však záporný a dosahoval výše -3 116 lidí. Růstu počtu obyvatel naše země dosáhla díky přistěhovalým lidem, kterých bylo více než vystěhovalých.

V prvním pololetí letošního roku se narodilo 53 779 dětí, což bylo o 1 878 méně než ve stejném období před rokem. Přibližně 48 procent všech dětí se narodilo prvorodičkám. Rovněž zhruba 48 procent všech dětí se narodilo mimo manželství. Polovina narozených dětí měla matku ve věku 27 až 33 let. Počet zemřelých v prvním pololetí letošního roku klesl na 56 895 lidí. Nejvíce lidí umíralo v lednu a březnu. Pozitivní zprávou je, že počet zemřelých dětí do jednoho roku klesl na 127, což naši zemi řadí mezi nejlepší v eliminaci úmrtnosti po porodech.

Reklama


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:

Reklama

<iframe style="border: none" src="//html5-player.libsyn.com/embed/episode/id/15971813/height/90/theme/custom/thumbnail/yes/direction/backward/render-playlist/no/custom-color/00263e/" height="90" width="100%" scrolling="no"  allowfullscreen webkitallowfullscreen mozallowfullscreen oallowfullscreen msallowfullscreen></iframe>

 

Letos se zatím příliš nedařilo v ukazateli počtu sňatků. Celkem jich bylo 13 431, což bylo o 9 616 méně než ve stejném období před rokem. Nejvýraznější úbytek byl zaznamenán v dubnu, kdy počet sňatků meziročně klesl o čtyři pětiny. Historického minima však bylo dosaženo v březnu, kdy bylo uzavřeno pouze 631 sňatků. Klesl i počet rozvodů, kterých se uskutečnilo pouze 10 155. Ukončená manželství bohužel zasáhla do životů více než devíti tisíc nezletilých dětí.


[sc:articleform id=10 articleid=1271]



"Pandemie koronaviru měla silně negativní vliv na uzavírání sňatků. Jejich počet v prvním pololetí letošního roku meziročně klesl o 42 procent. V březnu bylo uzavřeno pouze 631 sňatků, což bylo nejméně za více než stoletou historii naší země."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama