Minulý týden zaznamenal index S&P 500 jak nejhorší, tak nejlepší jednodenní výsledky v tomto roce

Minulý týden zaznamenal index S&P 500 jak nejhorší, tak nejlepší jednodenní výsledky v tomto roce. Pro některé na Wall Street to bylo znamení, že na trzích není právě teď všechno v pořádku. V pondělí rostoucí obavy z recese spolu s výprodejem v zámoří iniciovaly prudký nárůst volatility a způsobily pád akcií, přičemž index S&P 500 klesl o 3 %.

Minulý týden zaznamenal index S&P 500 jak nejhorší, tak nejlepší jednodenní výsledky v tomto roce
Timur Barotov
Timur Barotov

Ve čtvrtek akcie zaznamenaly nejlepší jednodenní rally od roku 2022 a vzrostly o 2,3 %, příznivé týdenní údaje o dávkách v nezaměstnanosti pomohly zmírnit obavy o ekonomiku. Spoluzakladatel společnosti DataTrek Nicholas Colas poznamenal, že rally takového rozsahu po zprávě, jako jsou počáteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti, vypovídá "spíše o křehkém stavu akciového trhu a nervozitě z ekonomických údajů než o čemkoli jiném". Vedoucí ekonomického oddělení společnosti Renaissance Macro Neil Dutta s ním souhlasil. "Trhy jsou zjevně na hraně, takový růst v reakci na běžně spíše méně relevantní údaj je neobvyklý". "Pokud se příští týden v údajích objeví nějaké překvapení směrem dolů, znovu to podnítí řeči o tom, že Fed je trochu pozadu se snižováním sazeb."

Nadcházející týden přinese mnoho podnětů pro současnou debatu o stavu americké ekonomiky, přičemž hlavními událostmi týdne budou pravděpodobně údaje o inflaci a maloobchodních tržbách. Očekává se, že index spotřebitelských cen (CPI) ukáže, že inflace v červenci vzrostla o 0,2 %, zatímco spotřebitelské ceny se oproti předchozímu roku pravděpodobně zvýšily o 3 %. Na "jádrové" bázi se očekává, že ceny vzrostly o 3,2 % oproti předchozímu roku, což je méně než 3,3% nárůst zaznamenaný v červnu. Očekává se také, že maloobchodní tržby bez aut a plynu se v červenci meziměsíčně zvýšily o 0,2 %. To by znamenalo zpomalení oproti červnovému růstu tržeb o 0,8 %. Vedoucí ekonomického oddělení Bank of America Michael Gapen zdůraznil, že slabý údaj maloobchodních tržeb "nemusí nadchnout trhy, které si jsou nadále vědomy rizika poklesu".

Podle nástroje CME Fedwatch Tool trhy v pátek oceňovaly zhruba 52% šanci, že Fed do konce září sníží úrokové sazby o 50 bazických bodů, což je méně než 75 % před týdnem. To ukazuje, že investoři se pomalu vzdávají svých přehnaných recesních obav. Pokud nyní trhy začnou počítat s menším počtem snížení sazeb Fedu a výnosy dluhopisů po údajích z příštího týdne vzrostou, mohlo by to být pozitivním katalyzátorem pro akcie vzhledem k posunu trhu do prostředí, kde špatné jsou špatné a dobré jsou dobré. "Nejenže dobré zprávy budou dobré, myslím, že dobré zprávy budou ve skutečnosti velmi dobré a špatné zprávy budou velmi špatné," řekl v pátek klientům hlavní investiční stratég společnosti Piper Sandler Michael Kantrowitz. "Budeme svědky mnoha dobrých dnů, mnoha špatných dnů a mnohem větší volatility trhu, než jakou jsme viděli po většinu letošního roku."

Více o akcie burza usa nasdaq dow jones S&P500

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama