Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street v úterý vzrostly

Tržní události předchozího dne

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street v úterý vzrostly
Timur Barotov
Timur Barotov

Akcie na Wall Street v úterý vzrostly díky rostoucí naději, že Fed prozatím skončil se zvyšováním úrokových sazeb, ale investoři jsou stále opatrní kvůli eskalaci konfliktu na Blízkém východě. Průmyslový index Dow Jones uzavřel přibližně o 0,4 % výše, zatímco index S&P 500 si připsal 0,5 %. Technologický Nasdaq Composite rovněž přidal zhruba 0,6 % poté, co akciové indexy zvrátily ztráty a v pondělí uzavřely výše. Zatímco akcie stoupaly vzhůru, výnosy státních dluhopisů pokračovaly v poklesu, přičemž výnos desetiletého dluhopisu klesl o 14 bazických bodů a obchodoval se poblíž 4,63 % v rámci širšího výprodeje dluhopisů.

Zisky akcií a dluhopisů přicházejí po holubičích komentářích dvou představitelů Fedu, kteří naznačili, že nedávný prudký nárůst výnosů dluhopisů by mohl vést ke zpřísnění úvěrových podmínek, o které centrální banka usiluje. To by podle některých analytiků mohlo dát tvůrcům politiky důvod ukončit zvyšování sazeb v tomto cyklu. Prezident atlantského Fedu Raphael Bostic v úterý uvedl, že podle jeho názoru jsou současné sazby dostatečně vysoké na to, aby se inflace vrátila k 2% cíli Fedu. Měnová politika musí zůstat na většině míst přísná, protože centrální banky nejsou zcela u konce, pokud jde o snižování houževnaté inflace směrem k cílovým hodnotám. Další známkou zmírnění obav byl pokles cen ropy. 

Reklama

Rostoucí výnosy ještě nemusí být z nejhoršího venku říká vedoucí investiční stratéžka SoFi Liz Young - "Nemyslím si, že dluhopisy jsou ještě úplně z nejhoršího venku, neviděli jsme také příliš mnoho slabých ekonomických údajů. ... V tuto chvíli se neobjevil žádný dobrý důvod, proč by výnosy měly klesnout a zůstat dole."  Zpráva o indexu spotřebitelských cen za minulý měsíc ukázala, že ceny v srpnu vzrostly o 3,7 % ve srovnání s loňským rokem, přičemž nárůst byl způsoben zejména růstem cen energií. Zatímco ekonomové oslovení agenturou Bloomberg vidí v září pokles inflace na 3,6% nárůst, Young není "super optimistická" na základě toho, že ceny energií se po většinu září pohybovaly výše. Obecně lze říci, že vyšší inflace by mohla přimět Fed k dalšímu zvýšení úrokových sazeb.

Z jednotlivých akcií vzrostly akcie společnosti PepsiCo o téměř 2 % poté, co výrobce limonád Pepsi překonal odhady Wall Street ohledně zisku za třetí čtvrtletí a zvýšil svůj roční odhad zisku. 

Reklama

Ve čtvrtek se dočkáme důležitých inflačních údajů v USA. Ekonomové oslovení agenturou Bloomberg vidí v září pokles celkové inflace na 3,6 % když se ceny v srpnu zvýšily o 3,7 %. 


Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama