Akcie se v posledním týdnu jinak pozitivního května potácely

Tržní události předchozího dne

Akcie se v posledním týdnu jinak pozitivního května potácely
Timur Barotov
Timur Barotov

Akcie se v posledním týdnu jinak pozitivního května potácely, protože investoři střízliví z nadšení z umělé inteligence a v popředí zájmu zůstala vyhlídka, že Fed bude držet úrokové sazby na vyšší úrovni delší dobu. Během posledních pěti obchodních seancí indexy Nasdaq Composite a S&P 500 uzavřely beze změny. Průmyslový index Dow Jones klesl o téměř 1 %. V nadcházejícím týdnu budou na začátku nového obchodního měsíce v popředí zájmu aktuální informace o trhu práce USA. Květnová zpráva o zaměstnanosti bude zveřejněna v pátek ráno, zatímco na programu jsou také aktualizace o počtu volných pracovních míst a růstu mezd v soukromém sektoru. Očekávají se také údaje o aktivitě ve službách a ve výrobním sektoru. Z podnikových zpráv se investoři zaměří na výsledky společností CrowdStrike, Lululemon a Dollar Tree.

Měsíc květen skončil mírně slibnou zprávou o vývoji inflace. Dubnový údaj indexu výdajů na osobní spotřebu (PCE) ukázal, že ceny oproti předchozímu měsíci vzrostly o 0,2 %, což je nejnižší měsíční nárůst v roce 2024. Ekonomové to sice označili za „lepší zprávu o inflaci, než jakou jsme viděli v prvním čtvrtletí“, ale příliš to nepřispělo k posunu očekávání investorů ohledně snížení úrokových sazeb. Podle údajů agentury Bloomberg investoři v letošním roce oceňovali méně než dvě snížení sazeb, což se oproti předchozímu týdnu příliš nezměnilo. To navazuje na nedávnou rétoriku federálních představitelů, že před zahájením snižování sazeb bude zapotřebí „více důkazů“ poklesu inflace.

Reklama

Výrazný zisk společnosti Nvidia pomohl k růstu indexu Nasdaq Composite, který v květnu dosáhl nejlepšího výsledku od roku 2003. V uplynulém týdnu se však nálada zhoršila, protože výsledky společností Dell, Salesforce a MongoDB, které byly v průběhu minulého roku občas spojovány s umělou inteligencí, na investory nezapůsobily. „Toto zdůrazňuje tlak, který je vzhledem k okolnostem vyvíjen na společnosti, kde některé kapsy trhu jsou závislé na konzistentním překonávání výsledků hospodaření a zvyšování dynamiky růstu v průběhu roku, aby se ospravedlnily současné vysoké valuace,“ napsal akciový stratég Citi US Scott Chronert. Nadšení pro umělou inteligenci, respektive její nedostatek, bude trendem, který bude třeba sledovat v příštích několika týdnech vzhledem k celosvětové vývojářské konferenci společnosti Apple, která se uskuteční 10. června.

Takzvané „rozšíření“ akciové rally, při kterém roste široká škála sektorů, bylo charakteristické pro nárůsty akciových trhů na konci roku 2023 a naposledy v březnu 2024. Při posledním vzestupu trhu na rekordní hodnoty se však neprojevilo. Investiční stratég Bank of America Michael Hartnett při hodnocení toho, jak těsně se pohybuje index S&P 500 vážený podle tržní kapitalizace, poznamenal, že šíře současné rallye je na nejhorší úrovni od roku 2009. Od začátku května vzrostl index S&P 500 o více než zhruba 4 %, zatímco rovnoměrně vážený index o necelá 2 %. Hlavní americký stratég Ned Davis Ed Clissold ve zprávě klientům napsal, že „několik ukazatelů šíře trhu“ nenásledovalo nedávnou rallye směrem vzhůru, což by mohlo být důvodem k obavám, pokud by úzké vedení technologických gigantů v posledním měsíci opadlo. To se podle Clissolda někdy stává, když tržní rally vrcholí. Pokud se trh nachází v procesu vrcholení, je pravděpodobně v počáteční fázi. Podle společnosti Bespoke Investment Group to ovšem může být pozitivní. Při šířce na současné úrovni si akcie obvykle vedou lépe než při jakémkoli jiném ukazateli šířky v následujících třech měsících, šesti měsících a celém roce uvedli analytici. Klíčové ale zůstává, zda dojde k rozšíření rallye v budoucích měsících, což by poskytlo pevný základ pro další růst. 

Reklama

 

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama