Americké akcie na začátku druhého pololetí roku 2024 vzrostly

Akcie Tesla dnes posílily o více než 6 % před čtvrtletními údaji o dodávkách společnosti, které mají být zveřejněny v úterý. Analytici podle údajů agentury Bloomberg očekávají, že dodávky výrobce ve druhém čtvrtletí klesnou o 5,4 % na 441 019 vozů. Od 22. dubna, kdy se akcie dotkly 52týdenního minima 138,80 USD za akcii, posílily téměř o 50 %.

Americké akcie na začátku druhého pololetí roku 2024 vzrostly
Timur Barotov
Timur Barotov

Americké akcie v pondělí na začátku druhého pololetí a třetího čtvrtletí roku 2024 vzrostly, Index Dow Jones vzrostl o 0,1 %, zatímco index S&P 500 si připsal 0,3 %. Technologiemi nabitý Nasdaq Composite stoupl o přibližně 0,8 %.

Akcie společnosti Tesla vyskočily zhruba o 6 % a akcie společnosti Nvidia mezitím smazaly dřívější ztráty a dočasně tak zmírnily obavy, že by AI mánie měla končit. Do centra pozornosti se nyní dostává červnová zpráva o pracovních místech USA, která má být zveřejněna v pátek a která je sledována z hlediska známek ochlazení na trhu práce. V pondělí zveřejněné údaje o výrobní aktivitě v USA ukázaly, že výrobní index PMI Institutu pro řízení dodávek se v červnu dále propadl do oblasti kontrakce a dosáhl čtyřměsíčního minima. V souvislosti s otázkami ohledně budoucnosti prezidenta Joea Bidena coby představitele Demokratické strany se do popředí začala dostávat také politická rizika v USA.

Reklama

Společnost Apple by měla v září uvést na trh novou generaci iPhonu s umělou inteligencí, ale softwarová platforma Apple Intelligence nemusí stačit k tomu, aby v roce 2025 vyvolala nový prodejní supercyklus. Tvrdí to analytik společnosti UBS Global Research David Vogt, podle něhož ztráty tržního podílu společnosti Apple v Číně ve prospěch domácích společností, jako je Huawei, působí jako podstatná brzda. Společnost Apple je silně závislá na prodeji iPhonů v Číně, která je podle celkových tržeb jejím třetím největším trhem za Amerikou a Evropou. V roce 2023 se Čína podílela na tržbách společnosti Apple ve výši 72,56 miliardy dolarů z celkových 383,3 miliardy dolarů. Amerika přinesla 162,6 miliardy dolarů, zatímco Evropa tvořila 94,3 miliardy dolarů.

Akcie Tesla dnes posílily o více než 6 % před čtvrtletními údaji o dodávkách společnosti, které mají být zveřejněny v úterý. Analytici podle údajů agentury Bloomberg očekávají, že dodávky výrobce ve druhém čtvrtletí klesnou o 5,4 % na 441 019 vozů. Od 22. dubna, kdy se akcie dotkly 52týdenního minima 138,80 USD za akcii, posílily téměř o 50 %.

Reklama

Oživení výrobní aktivity v USA z počátku roku 2024 se ukazuje jako falešné. Index PMI Institutu pro řízení dodávek ve zpracovatelském průmyslu ukázal, že se sektor v červnu dále propadl do oblasti kontrakce a dosáhl čtyřměsíčního minima. Podle údajů agentury Bloomberg index PMI ve zpracovatelském průmyslu ISM v červnu zaznamenal hodnotu 48,5, což je méně než květnová hodnota 48,7 a méně než ekonomové očekávali na úrovni 49,1 bodu. Hodnota nižší než 50 odráží pokles aktivity. "Aktivita amerického zpracovatelského průmyslu na konci druhého čtvrtletí pokračovala v poklesu. Poptávka byla opět slabá, produkce se snížila" uvedl v tiskové zprávě předseda Výboru pro průzkum podnikatelské aktivity ve zpracovatelském průmyslu Institutu pro řízení dodávek a dodal: "poptávka zůstává utlumená, protože společnosti projevují neochotu investovat do kapitálu společnosti a do zásob v důsledku současné měnové politiky a dalších podmínek."

 

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama