Americké akcie v úterý uzavřely v zeleném s rekordními maximy

Tržní události předchozího dne

Americké akcie v úterý uzavřely v zeleném s rekordními maximy
Timur Barotov
Timur Barotov

Americké akcie v úterý uzavřely v zeleném s rekordními maximy jak pro technologický Nasdaq Composite, tak pro benchmark S&P 500. Investoři dnes očekávají výsledky hospodaření společnosti Nvidia, které budou zveřejněny po zvonění. Nasdaq se zotavil z dřívějších minim seance a vzrostl přibližně o 0,2 %, čímž zakončil úterní obchodní den dalším rekordním závěrem v řadě. Index S&P 500, který rovněž dosáhl rekordu, vzrostl přibližně o 0,3 %, zatímco index Dow Jones stoupl zhruba o 0,2 %. Očekává se, že nadcházející zpráva společnosti Nvidia podnítí velký pohyb ceny jejích akcií.

Investoři také pozorně naslouchali projevům představitelů Federálního rezervního systému, protože nedostatek ekonomických zpráv nahlodává debatu o snížení sazeb. Guvernér Fedu Chris Waller v úterý uvedl, že před snížením sazeb potřebuje vidět ještě několik měsíců příznivých údajů o inflaci, čímž zopakoval postoj ostatních představitelů centrální banky, kteří v posledních týdnech zastávají vyšší a dlouhodobější politiku.

Reklama

Akcie společnosti Tesla v úterý vzrostly o více než 5 % poté, co společnost představila nové podrobnosti o svém plánu na vývoj elektrických nákladních vozů Tesla semi. Společnost potvrdila, že je i nadále připravena dodávat tyto vozidla zákazníkům do roku 2026 a zároveň nabídla více podrobností o dojezdu a nosnosti tohoto elektrického nákladního automobilu. Na veletrhu Alternative Clean Transportation Expo v Las Vegas výkonný ředitel společnosti Tesla uvedl: „Stavíme továrnu v Nevadě, která bude roce 2026 připravena dodávat vozidla zákazníkům, a zvyšujeme cílovou kapacitu výroby na 50 000 jednotek ročně.“

Kryptoměny v úterý vyskočily, protože se objevily zvěsti, že by americká Komise pro cenné papíry mohla schválit ETF na ether již tento týden. Ethereum vzrostlo o více než 20 %, zatímco Bitcoin se vyšplhal o přibližně 4 % a obchodoval se nad 70 120 USD za minci. V souvislosti se spekulacemi se výše posunuly také akcie společností souvisejících s kryptoměnami, jako jsou Coinbase a Robinhood. Podobně jako spotové ETF na bitcoin, které SEC schválila na začátku letošního roku, by schválení ETF na ether nabídlo etherovou minci širokému okruhu investorů.

Reklama

 

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama