Americké technologické akcie v pondělí prudce vzrostly

Společnost Nvidia pracuje na verzi svých nových čipů s umělou inteligencí pro čínský trh, která by byla kompatibilní se současnými americkými kontrolami vývozu. Gigant v oblasti čipů představil svou řadu čipů „Blackwell“, která má být sériově vyráběna později v tomto roce.

Americké technologické akcie v pondělí prudce vzrostly
Timur Barotov
Timur Barotov

Americké technologické akcie v pondělí prudce vzrostly, protože investoři vyhodnotili politickou situaci po odchodu prezidenta Joea Bidena z prezidentského klání a připravili se na začátek výdělků technologických společností. Index S&P 500 posílil o více než 1 %, zatímco technologický Nasdaq Composite vzrostl zhruba o 1,6 %, přičemž oba indexy se dostaly z nejhorších týdenních ztrát od dubna. Průmyslový index Dow Jones vzrostl o 0,3 %.

Těžká váha čipů Nvidia vedla široké technologické oživení po silných ztrátách z minulého týdne, kdy se investoři odvrátili od jmen s velkou tržní kapitalizací. Pondělní pohyby přišly po velkém otřesu v boji o prezidentský úřad v USA. Vedoucí představitelé demokratů se po Bidenově odchodu nadále shromažďovali kolem viceprezidentky Kamaly Harrisové, přičemž bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová byla posledním velkým jménem, které Harrisovou jako prezidentskou kandidátku strany podpořilo. Přesto by tento politický šok mohl vnést do již tak rozkolísaného akciového trhu další volatilitu a odvést pozornost od záplavy hospodářských výsledků a klíčového zveřejnění inflace, které se uskuteční tento týden. To by mohlo vyvolat lehké zrušení nedávných sázek na „Trump trade“ na aktiva, která jsou považována za aktiva profitující z druhého Trumpova prezidentství, jako je bitcoin, akcie bank a vyšší výnosy amerických dluhopisů. Mezitím se tento týden očekává reportování výsledků společností z indexu S&P 500, včetně technologického gigantu Alphabet, výrobce elektromobilů Tesla a řetězce rychlého občerstvení Chipotle.

Reklama

Společnost Nvidia pracuje na verzi svých nových čipů s umělou inteligencí pro čínský trh, která by byla kompatibilní se současnými americkými kontrolami vývozu. Gigant v oblasti čipů představil svou řadu čipů „Blackwell“, která má být sériově vyráběna později v tomto roce. V rámci této řady je B200 třicetkrát rychlejší než jeho předchůdce v některých úlohách, jako je například servírování odpovědí od chatbotů. Podle dvou zdrojů bude Nvidia na uvedení a distribuci čipu, který je předběžně pojmenován „B20“, spolupracovat se společností Inspur, která je jedním z jejích hlavních distribučních partnerů v Číně. Dodávky čipu „B20“ mají být zahájeny ve druhém čtvrtletí roku 2025. Nvidia ale ještě neučinila veřejné prohlášení. Mluvčí společnosti Nvidia se odmítl vyjádřit. Akcie společnosti Nvidia po zveřejnění zprávy agentury Reuters vzrostly až o 4 %. Washington v roce 2023 zpřísnil kontroly vývozu špičkových polovodičů do Číny, čímž se snaží zabránit průlomovým objevům v oblasti superpočítačů, které by pomohly čínské armádě. Od té doby Nvidia vyvinula tři čipy speciálně upravené pro čínský trh. Nástup přísnějších kontrol vývozu ze strany USA pomohl čínskému technologickému gigantu Huawei a startupům, jako je například společnost Enflame podporovaná společností Tencent, proniknout na domácí trh s pokročilými procesory pro umělou inteligenci. Verze čipu z řady Blackwell společnosti Nvidia pro čínský trh by podpořila snahu americké firmy tyto výzvy odrazit. V důsledku amerických sankcí se Čína v roce do konce ledna podílela na příjmech společnosti Nvidia zhruba 17 %, což je pokles z 26 % před dvěma lety. Očekává se, že USA budou i nadále vyvíjet tlak na kontrolu vývozu polovodičů. Podle zdrojů chtějí USA, aby Nizozemsko a Japonsko dále omezily dodávky zařízení na výrobu čipů do Číny. Bidenova administrativa má také předběžné plány na umístění ochranných zábran kolem nejpokročilejších modelů umělé inteligence, tedy základního softwaru systémů umělé inteligence, jako je ChatGPT. 

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama