Index S&P 500 vstupuje do třetího čtvrtletí s nárůstem 14,5 %

V polovině roku více než dvě třetiny letošních zisků indexu S&P 500 připadají na společnosti Nvidia , Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta a Broadcom. Samotná společnost Nvidia se zasloužila o téměř třetinu těchto zisků. Navzdory některým krátkodobým růstům v průběhu roku překonaly letos index S&P 500 pouze dva sektory.

Index S&P 500 vstupuje do třetího čtvrtletí s nárůstem 14,5 %
Timur Barotov
Timur Barotov

Během prázdninově zkráceného obchodního týdne, kterým začíná červenec, třetí čtvrtletí a druhá polovina roku 2024, přivítá investory první týden údaji z trhu práce. Index S&P 500 vstupuje do třetího čtvrtletí s nárůstem 14,5 %, zatímco Nasdaq Composite zatím vzrostl o více než 18 %. Průmyslový index Dow Jones si za prvních šest měsíců roku připsal skromnějších 3,8 %. Vzhledem k tomu, že akcie se nacházejí poblíž rekordních maxim a nedávný vývoj inflace se ukázal být pozitivnějším se všechny zraky upřely na trh práce, kde se hledají známky slabosti, protože Fed zachovává svůj restriktivní postoj k úrokovým sazbám. Červnová zpráva o pracovních místech poskytne v pátek údaje o stavu na trhu práce USA, zatímco v průběhu týdne budou v centru pozornosti také aktualizované údaje o soukromých mzdách a volných pracovních místech. 

V pátek ráno bude zveřejněna červnová zpráva o zaměstnanosti, která by měla ukázat další ochlazení na trhu práce. Podle údajů agentury Bloomberg se očekává, že ve zprávě bude uvedeno, že minulý měsíc přibylo v americké ekonomice 188 000 pracovních míst mimo zemědělství, přičemž nezaměstnanost zůstala na stabilní úrovni 4 %. V květnu v americké ekonomice přibylo 272 000 pracovních míst, zatímco míra nezaměstnanosti mírně vzrostla na 4 %. Pokud to bude tak, statistika bude i nadále poukazovat na trh práce, který se ochlazuje, ale není ve špatném stavu.

Reklama

V polovině roku více než dvě třetiny letošních zisků indexu S&P 500 připadají na společnosti Nvidia , Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta a Broadcom. Samotná společnost Nvidia se zasloužila o téměř třetinu těchto zisků. Navzdory některým krátkodobým růstům v průběhu roku překonaly letos index S&P 500 pouze dva sektory: Komunikační služby a informační technologie. Oba vzrostly o více než 18 % ve srovnání s přibližně 15% ziskem indexu S&P 500. To udržuje diskusi o tom, zda druhá polovina roku přinese rozšíření rally na akciovém trhu, což je na Wall Street žhavým tématem. Hlavní investiční ředitel Morgan Stanley Mike Wilson nedávno ve své výzkumné zprávě tvrdil, že vzhledem k oslabujícím ekonomickým údajům a vysokým úrokovým sazbám je nepravděpodobné, že by došlo ke skutečnému rozšíření, při kterém by se zvedly sektory nesouvisející s technologiemi.

Většina stratégů se domnívá, že technologické společnosti s velkou tržní kapitalizací vedly rally z dobrého důvodu, protože jejich zisky nadále překonávají trh. Očekává se, že tomu tak bude i během výsledků za druhé čtvrtletí. Podle Jonathana Goluba, akciového stratéga UBS Investment Bank US, se očekává, že společnosti Nvidia, Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon a Meta ve druhém čtvrtletí zvýší zisk dohromady o 31,7 %. U samotného indexu S&P 500 se očekává růst zisku o skromnějších 7,8 %. To znamená, že lví podíl na růstu zisků by měly mít opět velké technologické firmy. A podobný trend se projevil i v revizích zisků za druhé čtvrtletí. Od 31. března se podle Golubovy práce odhady zisků pro index S&P 500 snížily pouze o 0,1 %, což je mnohem méně než typický pokles o 3,3 %, který je v průměru pozorován. Z velké části je to způsobeno revizí o 3,9 % směrem nahoru u výše zmíněných šesti největších technologických společností. Při vstupu do druhé poloviny roku zůstane v centru pozornosti debata o tom, zda konzistentní překonávání zisků těchto velkých technologických společností nepoleví.

Reklama

 

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama