S&P 500 a Dow Jones Industrial Average klesly o zhruba 0,2 %

Mateřská společnost Google Alphabet dosáhla lepšího výsledku na horním i dolním řádku. Společnost pochválila svůj vyhledávací a cloudový byznys, oznámila rozdělení hotovosti ve výši 0,20 USD a vykázala lepší než očekávané příjmy z reklamy. Zklamaly však příjmy ze sítí, služeb spolu s příjmy z předplatného, platforem a zařízení. Akcie klesly.

S&P 500 a Dow Jones Industrial Average klesly o zhruba 0,2 %
Timur Barotov
Timur Barotov

Americké akcie v úterý klesly, protože investoři trávili první zprávy o výsledcích technologických gigantů Alphabet a Tesla. Referenční indexy S&P 500 a Dow Jones Industrial Average klesly o zhruba 0,2 %, resp. 0,1 %, přičemž technologický Nasdaq Composite zakončil den těsně pod nulou. Ze současné rotace směrem k méně kvalitním titulům profitují akcie s malou tržní kapitalizací, přičemž index Russell 2000 za poslední dva dny vzrostl o 3 %.

Mateřská společnost Google Alphabet dosáhla lepšího výsledku na horním i dolním řádku. Společnost pochválila svůj vyhledávací a cloudový byznys, oznámila rozdělení hotovosti ve výši 0,20 USD a vykázala lepší než očekávané příjmy z reklamy. Zklamaly však příjmy ze sítí, služeb spolu s příjmy z předplatného, platforem a zařízení. Akcie klesly. Společnost Tesla ve druhém čtvrtletí nenaplnila očekávání ohledně zisku, ale dosáhla lepšího výsledku v horní linii. Vykázala hrubou marži ve výši 18 %, což předčilo konsenzuální očekávání 17,4 % Nedostatek volného peněžního toku, kapitálových výdajů a provozních výnosů však vedl k poklesu akcií v průběhu nočního obchodování, kdy se akcie propadly o více než 7 %. Na začátku seance investoři hodnotili výsledky společností General Motors a Coca-Cola. Akcie GM uzavřely se ztrátou přibližně 6 %, zatímco Coca-Cola zakončila den beze změny. Mezitím volatilita kolem prezidentských voleb v USA v posledních dvou dnech opadla. Viceprezidentka Kamala Harrisová si podle předpokladů zajistila podporu delegátů, aby se stala demokratickou prezidentskou kandidátkou, což pomohlo uklidnit zbývající nervozitu z odstoupení prezidenta Joea Bidena z boje.

Reklama

Společnost Tesla  ve druhém čtvrtletí nedosáhla očekávaného zisku, ale dosáhla lepšího výsledku v tržbách, ty dosáhly 25,50 miliardy dolarů oproti odhadům Wall Street ve výši 24,63 miliardy dolarů. Hrubá marže dosáhla silných 18 %, což je více než konsenzus 17,4 %. Nedostatek volného peněžního toku, kapitálových výdajů a provozních výnosů však vedl k poklesu akcií v průběhu odpoledního obchodování. „Zatímco pokračujeme v realizaci inovací s cílem snížit náklady na výrobu a provoz, očekáváme, že časem budou naše zisky spojené s hardwarem doprovázeny zrychlením zisků z umělé inteligence, softwaru a vozového parku,“ uvedla společnost ve zprávě o výsledcích. „Plány na nová vozidla, včetně cenově dostupnějších modelů, zůstávají na dobré cestě k zahájení výroby v první polovině roku 2025,“ dodala Tesla. „Tato vozidla budou využívat aspekty platformy nové generace i aspekty našich současných platforem a budou moci být vyráběna na stejných výrobních linkách jako naše současná řada vozidel.“ Výsledky investory zklamaly a v poobchodní fázi se tak akcie společnosti propadly o téměř 8 %. 

Společnost Alphabet, mateřská společnost Googlu, dosáhla lepších výsledků v horní i dolní linii a její celkové tržby meziročně vzrostly o 14 % díky vyhledávání a cloudovým službám. „Naše dobré výsledky v tomto čtvrtletí zdůrazňují pokračující sílu v oblasti vyhledávání a dynamiku v oblasti cloudu,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel Sundar Pichai. „Inovujeme na všech úrovních umělé inteligence. Naše dlouhodobě vedoucí postavení v infrastruktuře a vlastní výzkumné týmy nám poskytují dobrou pozici při vývoji technologií a při sledování mnoha příležitostí, které nás čekají.“ Společnost uvedla, že její cloudová jednotka poprvé překročila čtvrtletní tržby ve výši 10 miliard dolarů a provozní zisk ve výši 1 miliardy dolarů. Oznámila také peněžní dividendu ve výši 0,20 USD na akcii, která bude vyplacena 16. září akcionářům s rozhodným dnem 9. září. V některých oblastech však došlo ke zklamání, když příjmy ze síťových služeb spolu s příjmy z předplatného, platforem a zařízení nedosáhly odhadů. Navíc zisky z "AI" zatím nejsou nijak zářné a nereflektují náročná očekávání investorů, možná také proto se akcie Googlu propadly o 2 % po zveřejnění výsledků. 

Reklama

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama