Trhy si v úterý oddechly a přerušily svou nejdelší letošní rallye

Všechny tři hlavní indexy uzavřely v červených číslech, protože se čeká na středeční revizi počtu vzniklých pracovních pozic amerického úřadu práce za 12 měsíců do března 2024. Index S&P 500 klesl o zhruba 0,2 %, průmyslový index Dow Jones rovněž ztratil přibližně 0,2 %, zatímco technologický Nasdaq Composite klesl zhruba o 0,3 %.

Trhy si v úterý oddechly a přerušily svou nejdelší letošní rallye
Timur Barotov
Timur Barotov

Investoři budou pozorně sledovat středeční meziroční revize úřadu práce (BLS), která by mohla snížit dříve uváděný růst počtu pracovních míst za poslední rok až o milion, tedy asi o třetinu všech vytvořených pracovních pozic. Pokud bude revize směrem dolů o více než půl milionu, bude se jednat o nejostřejší revizi směrem dolů za posledních 15 let. Podle odhadů Goldman Sachs a Wells Fargo tato revize vymaže minimálně 600 000 vzniklých pracovních pozic a může se dotknout až jednoho milionu. Finální údaje se zveřejní až počátkem roku 2025. Ostré přehodnocení tvorby zaměstnaneckých úvazků by mohlo poukázat na výrazně slabší pracovní trh, než se dosud mohlo zdát. Byla by tím znehodnocena všechna "nad očekávání dobrá" data o vzniku pracovních pozic do března 2024. Také by to poukazovalo na to, že pravděpodobně i v letošním roce budou payrolls data nespolehlivá a nejspíše přeceňují zdraví pracovního trhu USA. Důležité pak bude páteční vyjádření předsedy Fedu Jeromea Powella na danou revizi, někteří znovu rozdmýchávají naděje na urychlené snižování sazeb počínaje září kvůli slabšímu než očekávanému pracovnímu trhu. 

Na podnikové frontě, lehce klesly akcie společnosti Lowe's poté, co společnost ve svých čtvrtletních výsledcích snížila prognózy ročního zisku a tržeb. Prodejce domácích potřeb se připojil ke konkurenčnímu Home Depot, který upozornil na utlumenou poptávku spotřebitelů po velkých nákupech. Na komoditním trhu zlato pokračovalo v rally, vyšplhalo se nad 2 520 USD za unci a dosáhlo dalšího rekordního maxima. Cena kovu letos zatím vzrostla o více než 20 %, protože geopolitické konflikty a vyhlídky na snížení úrokových sazeb zvyšují atraktivitu tohoto bezpečného a neúročeného aktiva.

Stále více Američanů hledá práci, obavy z nezaměstnanosti vzrostly na nejvyšší úroveň za posledních deset let. Podle nového průzkumu, který v pondělí zveřejnila Federální rezervní banka v New Yorku, dosáhla průměrná očekávaná pravděpodobnost, že se v příštích čtyřech měsících stanou lidé nezaměstnanými, nejvyšší úrovně v desetileté historii průzkumu a vzrostla na 4,4 % oproti 3,9 % v předchozím roce. Zvýšila se také očekávaná pravděpodobnost přechodu k novému zaměstnavateli, která se minulý měsíc zvýšila na 11,6 % z 10,6 % zaznamenaných v červenci 2023. Více respondentů také aktivně hledá práci, 28,4 % uvedlo, že v posledních čtyřech týdnech hledalo novou práci, což je nejvyšší hodnota od března 2014 a nárůst oproti 19,4 % v červenci 2023. Průzkum rovněž zaznamenal sníženou spokojenost se mzdovým ohodnocením, benefity a možnostmi povýšení v současných zaměstnáních respondentů. Ekonomové a stratégové varovali, že jakékoli další zhoršení situace na trhu práce by pravděpodobně mělo negativní dopad na trhy i mimo ně. „Problém je v tom, že nadále vidíme slabost na trhu práce a myslíme si, že to bude nakonec to, co tento trh požene níže,“ řekl v úterý investiční ředitel společnosti Insigneo. „Víme, že se americkému spotřebiteli daří dobře, ale to právě díky tomu, že má stále práci. Ve chvíli, kdy se trh práce překlopí z přebytkového do deficitního, což je něco, k čemu se podle nás rychle blížíme, myslíme si, že americký spotřebitel bohužel ochabne.“

Více o akcie burza usa nasdaq dow jones S&P500

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama