Týden uzavře spotřebitelská nálada v eurozóně

Dnes jsme již před pár okamžiky zaznamenali první ranní data, která zachycují vývoj cen průmyslových výrobců (PPI) v Německu. Tržní odhady tentokrát nepočítaly v průměru s žádným cenovým růstem, což dnešní data nepotvrdila, když v meziměsíčním srovnání v srpnu došlo k růstu o 0,2 %.

Týden uzavře spotřebitelská nálada v eurozóně
Vít Mikušek
Vít Mikušek

V meziročním srovnání došlo k poklesu o 0,8 % (vs odhad -1 %). Ačkoli z hlediska inflačních rizik jde stále o příznivý vývoj, pohledem na delší časový horizont je zřejmé, že úroveň cen průmyslových výrobců v Německu je stále násobně vyšší než před několika málo lety. Zejména z důvodu energetického šoku a strukturálních změn v ekonomice totiž ještě v polovině roku 2022 činil meziroční růst indexu PPI téměř 40 %. Taková míra zdražení nevytváří příznivé podmínky pro podnikání, což firmy reflektují skrze klesající hodnocení podnikatelské nálady, a nepřispívá ani k udržení konkurenceschopnosti. V kombinaci s pomalým ekonomickým oživením tak cenová úroveň stále působí jako brzda německého průmyslu, jehož objem produkce v meziročním vyjádření klesá již od poloviny roku 2023.

V rámci českých dat bude dnes zveřejněn pouze dluh vůči zahraničí za druhý kvartál, z eurozóny pak dorazí předběžný odhad průzkumu Evropské komise ohledně spotřebitelské důvěry v září, kdy by podle našeho i tržního odhadu mělo dojít k mírnému zlepšení (odhad -13,0 vs -13,5 v srpnu). Trendově se převaha pesimistických odpovědí snižuje již dva roky, ukazatel přesto pomáhá upozornit na zatím spíše opatrný hospodářský růst eurozóny, kdy její spotřebitelé vnímají výhled na následujících 12 měsíců z hlediska své ekonomické situace stále se značnou mírou nejistoty.

Reklama

Pohled zpět:              

Ze Spojených států včera dorazily další čísla z nemovitostního trhu, který za předchozí měsíc vykázal smíšené výsledky. Ze statistiky vydaných stavebních povolení a nově zahájené výstavby byla vidět lepší kondice sektoru než v několika předchozích měsících, včerejší data o prodejích existujících domů však přinesly mírné zklamání, když oproti odhadům i výsledku z července došlo v srpnu k poklesu prodaných jednotek (3,86 mil. domů v srpnu vs 3,96 mil. v červenci). V meziměsíčním vyjádření jde o pokles ve výši 2,5 %. Ke zlepšení situace na nemovitostním trhu by měla výhledově přispět současná fáze měnově-politického cyklu, kdy již dochází k uvolňování podmínek, nicméně přenos klesajících krátkodobých úrokových sazeb na hypoteční trh bude probíhat se zpožděním. O něco dříve by se měnově-politická situace mohla projevit na trhu práce, který se stal hlavním argumentem americké centrální banky ke středečnímu snížení cílových sazeb federálních fondů o 50 bb. Ochabování zaměstnanosti se za poslední dva měsíce stalo centrem pozornosti i mezi akciovými investory, pohledem včerejších statistik však alespoň v předchozím týdnu došlo k poklesu nových i pokračujících žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Pokles byl v obou případech dokonce výraznější, než očekával trh.

Reklama

Povodňová situace v České republice se pomalu uklidňuje, ve městech Moravskoslezského kraje byl včera odvolán 3. stupeň povodňové aktivity a ve většině oblastí probíhá náročné odklízení škod. Raiffeisenbank kromě poskytnutí 10 mil. Kč organizaci Člověk v tísni připravuje cílenou pomoc pro klienty v postižených oblastech. Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytuje skrze dávky mimořádné okamžité pomoci finanční prostředky ve výši 15násobku životního minima (cca 73 tis. Kč), o které lze žádat přes Úřad práce. Vzhledem k výši škod ministerstvo financí navrhlo navýšení schváleného salda státního rozpočtu na tento rok o 30 mld. Kč (celkem -282 mld. Kč), saldo rozpočtu na příští rok má stoupnout o 10 mld. Kč (celk. -240 mld. Kč). Pro financování schodku se počítá s vydáním dodatečných dluhopisů. Po předložení by měla novelu schválit vláda příští týden.

Akciové trhy včera s mírným zpožděním od středečního zasedání amerického Fedu konečně cílily výše, index S&P 500 vystoupal dokonce o 1,7 %. Optimismus investorů se projevil i v Evropě, kde německý DAX posílil o 1,55 %, pražská burza si připsala +1,03 %. Koruna v průběhu dopoledne udržela stabilitu, během odpoledne pak oslabila k úrovni 25,10 EUR/CZK.

Vít Mikušek
Vít Mikušek
analytik Raiffeisen Bank

Vít Mikušek je makroekonomickým analytikem Raiffeisenbank se zaměřením na oblast finančních trhů. Vystudoval magisterský obor Ekonomie a finance na Institutu ekonomických studií FSV UK, v rámci souběžného bakalářského studia na VŠE a FSV UK se věnoval teoretické ekonomii a veřejné politice. Do oblastí jeho zájmu patří globální politická ekonomie a finanční trhy včetně disruptivních technologií a kryptoměn. Před nástupem do Raiffeisenbank strávil 1,5 roku na výzkumné stáži na Yokohama National University v Japonsku.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama