Výprodej akcií na Wall Street se v pondělí výrazně zintenzivnil

Výprodej akcií na Wall Street se v pondělí výrazně zintenzivnil v důsledku rostoucích obav o stav americké ekonomiky. Index Dow Jones Industrial klesl o více než 1 000 bodů (-2,6 %). Index Nasdaq Composite se propadl o více než 3,4 %. Ztráty indexu S&P 500 kaskádovitě vzrostly o téměř 3 % a byly nejhorším dnem od roku 2022.

Výprodej akcií na Wall Street se v pondělí výrazně zintenzivnil
Timur Barotov
Timur Barotov

Bitcoin má za sebou nejhorší týden od pádu kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana Frieda v listopadu 2022. Největší světová kryptoměna se podle údajů Yahoo Finance během týdne končícího v sobotu propadla o 14,85 %, načež během posledních 24 hodin obnovila svůj pokles o dalších 7 % v rámci větší korekce na všech trzích. Cena digitálního aktiva se také krátce propadla pod 50 000 dolarů na nejnižší cenu od února. Za posledních sedm dní ztratil na hodnotě více než 13 000 dolarů. Ether, druhá největší kryptoměna, absorbuje ještě větší ztráty. Za stejnou dobu 24 hodin se propadla o více než 15 % a na krátkou dobu zaznamenala největší jednodenní pokles od konce roku 2021. "Zatím je to z velké části retailové spekulativní aktivum," řekla bývalá investiční stratéžka Bridgewater Associates Rebecca Patterson. V pondělí bitcoin klesl o více než 6 % a pohyboval se těsně nad 54 000 USD za token.

Akcie "velké sedmičky" byly na cestě k tomu, aby během pondělního propadu trhu vymazaly hodnotu tržní kapitalizace ve výši přibližně 520 miliard USD. Akcie společností Alphabet a Meta klesly zhruba o 4,7 % a 2,7 %. Tesla klesla o více než 5 %, e-commerce gigant Amazon ubralk 4,5 % a Microsoft ztratil 3,5 %. Společnost Apple klesla o 7 % v rámci širšího výprodeje na trhu po víkendovém odhalení společnosti Berkshire Hathaway, že snížila polovinu svého podílu ve výrobci iPhonů. Těžká váha v oblasti čipů s umělou inteligencí Nvidia se při otevření trhu propadla až o 13 % a později polovinu svých ztrát odmazala. The Information uvedl, že chystaná nová generace čipů umělé inteligence společnosti Nvidia bude zpožděna o tři měsíce, což může mít dopad na její největší zákazníky, jako jsou Microsoft, Alphabet a Meta. "Nvidia má příležitostní okénko, během kterého může prodávat Microsoftu, Amazonu, Googlu a Metě své výrobky, dokud ony projevují zájem o co nejrychlejší budování datových center. Toto okno se v určitém okamžiku zavře," řekl v pondělí hlavní softwarový analytik společnosti D.A. Davidson. "Pokud Nvidia během tohoto okna přijde o část zisků vlivem zdržení výroby, bude to mít dopad na hodnotu Nvidie," řekl analytik.

Výnos desetiletého státního dluhopisu USA se pohybuje se v blízkosti 3,77 %, a za necelé dva týdny tak klesl o více než 50 bazických bodů. Volatilita také prudce vzrostla, Index volatility CBOE VIX, poprvé od roku 2020 vystřelil nad 60. Poslední etapa výprodejů se přes noc zrychlila, když japonský index Nikkei 225 po překvapivém zvýšení úrokových sazeb ze strany Bank of Japan klesl o více než 12 % a zaznamenal největší denní ztrátu v historii. Prezident společnosti Yardeni Research Ed Yardeni si myslí, že "velký rozsah" výprodeje amerických akcií lze přičíst pohybům v Japonsku. Yardeni tyto pohyby přisuzuje odeznění tzv. carry trade, který vznikl tím, že si spekulanti půjčovali v Japonsku za 0 % úrokovou sazbu a poté tyto peníze vzali a investovali do oblastí trhu jako je technologická sedmička. "Nyní, když centrální banka zpřísňuje, zatímco ostatní centrální banky uvolňují, měl Yen najednou velký pohyb směrem vzhůru a tato síla skutečně vedla k mnoha maržovým výběrům těchto spekulativních pozic," řekl Yardeni. "To všechno se teď rozpadá. A myslím si, že je to hodně výzev k doplnění marží, a myslím si, že to proběhne docela rychle, a rozvazování by mělo skončit do konce týdne."

Více o akcie burza nasdaq dow jones S&P500 usa

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama